Навигација

14Д2И67 - Научне основе интегрисаног система безбедности намирница

Спецификација предмета
НазивНаучне основе интегрисаног система безбедности намирница
Акроним14Д2И67
АкронимВетеринарска медицина
Модул
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
  1. др Неђељко Карабасил
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ10.0Статус предметаизборни
      Условнема
      Циљ предметаДа студент стекне знања из области безбедности намирница анималног порекла; да оспособи студента да сагледа хазарде значајне за безбедност хране и планира и примени методе за њихову елиминацију или редукцију на прихватљив ниво.
      Исходда оспособи студента да сагледа хазарде значајне за безбедност хране и планира и примени методе за њихову елиминацију или редукцију на прихватљив ниво; да студент научи методе за оцену ризика у вези са безбедношћу хране.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеМикробиолошки, хемијски и физички хазарди, алергени и генетски модификована храна. Еколошке основе интегрисаног система безбедности намирница анималног порекла.Фактори који утичу на раст и размножавање микроорганизама. Анализа ризика и управљање ризиком. GATT - SPS споразум. Основни принципи хигијене хране (ДХП, ДПП). HACCP.
      Садржај практичне наставеАнализа микробиолошких, хемијских и физичких хазарда у појединим врстама намирница анималног порекла. Процена ризика. HACCP модели за поједине производње намирница анималног порекла
      Литература
      1. Jay James M, Loessner Martin J, Golden David A, 2005, Modern Food Microbiology, Seventh edition, Springer, Luning PA
      2. Marcelis WJ, Jongen WMF, 2002, Food quality management, a techno-managerial approach, Wagenigen Pers,
      3. Blackwell Scientific Publications, London UK, 4. Varnam AH, Evans MG, 1996, Foodborne pathogens, Manson Publishing, UK
      4. Harrigan WF, 1998, Laboratory methods in food microbiology, Academic Press,
      5. Stojanović L, Katić Vera, 2002, Higijena mleka, Veterinarska komora, Beograd
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      4
      Методе извођења наставетеоријска настава, припрема семинарског рада, јавно излагање и критична дискусија.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавања10Писмени испит70
      Практична настава20Усмени испит
      Пројекти
      Колоквијуми
      Семинари