Навигација

14С1И04 - Састав и особине намирница анималног порекла

Спецификација предмета
НазивСастав и особине намирница анималног порекла
Акроним14С1И04
АкронимВетеринарска медицина
Модул
Тип студијаспецијалистичке академске студије
Наставник (предавач)
  1. др Драган Василев
  2. др Снежана Булајић
  3. др Владо Теодоровић
  4. др Мирјана Димитријевић
  5. др Неђељко Карабасил
Наставник/сарадник (вежбе)
  1. др Драган Василев
  2. др Снежана Булајић
  3. др Мирјана Димитријевић
  4. др Неђељко Карабасил
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ8.0Статус предметаизборни
    УсловУписан први семестар
    Циљ предметаДа упозна студенте са саставом и особинама меса, млека, рибе, меда, јаја и њихових производа
    ИсходСтудент треба да зна основне чињенице о саставу и особинама намирница анималног порекла и да разуме разлику између намирница према особинама и саставу и на основу тога да процењује квалитет и исправност намирница.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеГрађа и састав меса, постморталне промене скелетних мишића, зрење меса, особине меса, месо дивљачи и егзотичних животиња. Особине и састав производа од меса. Састав и особине млека и производа од млека. Грађа, састав и особине јестивих ткива рибе и производа од рибе. Грађа, састав и особине јаја и производа од јаја. Састав и особине меда. Храњива вредност намирница.
    Садржај практичне наставеИспитивање особина и састава меса, млека, рибе, јаја, меда и њихових производа.
    Литература
    1. Вуковић И: Основе технологије меса, ФВМ, Београд 2012.
    2. Стојановић Л. Катић В: Хигијена млека ФВМ, Београд 2011.
    3. Балтић М, Теодоровић В: Хигијена меса рибa, ракова и шкољки ФВМ, Београд, 1998.
    4. Теодоровић В: Хигијена меса дивљачи и егзотичних животиња, ФВМ, Београд, 2007
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    212
    Методе извођења наставеТеоријска настава са интерактивним учењем, уз примену аудиовизуелних метода. Практична настава у објектима за производњу намирница и лабораторијама.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања5Писмени испит30
    Практична настава15Усмени испит20
    Пројекти
    Колоквијуми
    Семинари30