Навигација

14С1И05 - Контрола репродукције и здравља животиња

Спецификација предмета
НазивКонтрола репродукције и здравља животиња
Акроним14С1И05
АкронимВетеринарска медицина
Модул
Тип студијаспецијалистичке академске студије
Наставник (предавач)
 1. проф. др Милош Павловић
 2. проф. др Слободанка Вакањац
 3. проф. др Владимир Магаш
 4. доц. др Милан Малетић
Наставник/сарадник (вежбе)
 1. проф. др Владимир Магаш
 2. доц. др Милоје Ђурић
 3. доц. др Милан Малетић
Наставник/сарадник (ДОН)
  Број ЕСПБ10.0Статус предметаизборни
  УсловИспуњене предиспитне обавезе из првог семестра
  Циљ предметаПознавање система контроле и управљања репродукцијом домаћих животиња и здравственом заштитом фармских животиња - говеда, оваца, коза, свиња, живине итд.
  ИсходОспособљеност за рад и планирање репродукције у фармским условима гајења животиња, контролу репродукције и здравственог стања животиња и организацију ветеринарске праксе у фармским условима држања и експлоатације животиња.
  Садржај предмета
  Садржај теоријске наставеОснови репродукције фармских животиња, полни циклус, индукција и синхронизација еструса, вештачкоосемењавање и ембриотрансфер. Дијагноза гравидитета домаћих сисара, зависност репродукције сисара од статуса исхране и зравља, анализа репродукционих параметара. Стерилитет. Болести репродуктивних органа и стерилитет. Дијагностички поступак и третман различитих случајева оболелих животиња у клиничкој пракси. Менаџмент репродукције. Контрола здравља стада. Биосигурносне мере у узгоју говеда, оваца, коза, свиња и живине.
  Садржај практичне наставеПраћење репродукције појединих врста домаћих сисара на фармама, практичан приказ и решавање клиничких случајева стерилитета, демонстрација и рад на решавању различитих клиничких случајева оболелих животиња.
  Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
  ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
  424
  Методе извођења наставеМетоде извођења наставе: Теоријска настава са интерактивним учењем, уз примену аудио-визуелних метода (PowerPoint презентације, филмови), практичне вежбе на здравим и болесним животињама и практичан рад на Клиници за породиљство, стерилитет и в.о., као и на фармама крава, оваца и свиња.
  Оцена знања (максимални број поена 100)
  Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
  Активности у току предавања10Писмени испит20
  Практична настава20Усмени испит20
  Пројекти
  Колоквијуми20
  Семинари10