Навигација

14Д2И65 - Конзервисање намирница физичким и хемијским методама

Спецификација предмета
НазивКонзервисање намирница физичким и хемијским методама
Акроним14Д2И65
АкронимВетеринарска медицина
Модул
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
  1. др Драган Василев
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ10.0Статус предметаизборни
      Условуписан семестар у коме се слуша предмет
      Циљ предметаДа студент продуби специфична знања стечена из области конзервисања а хране са основних студија; да омогући ефикасно усвајање знања неопходних за израду дисертације.
      Исходпо успешно завршеном курсу студент ће усвојити следећа знања: детаљно познавање узрочника квара и појаве квара намирница; детаљно познавање конвенционалних и свремених поступака конзервисања хране; познавање метода контроле поступака конзервисања хране; познавање адитива и паковања хране.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеОснове конзервисања; Антимикробни параметри. Хлађење и смрзавање; Охлађени и смрзнути производи. Конзервисање солима; Поступци и ризици сољења и саламурења. Димљење; Димљени производи. Сушење; Активност воде; Сушени прозводи. Топлотна обрада; Термички обрађени производи. Конзервисање под високим притиском; УВ и Јонизујуће зрачење. Адитиви. Паковање. Контрола поступака конзервисања.
      Садржај практичне наставеИнструменталне и лабораторијске методе контроле поступака конзервисања
      Литература
      1. Вуковић И: Основе технологије меса, ФВМ, Београд 2012.
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      4
      Методе извођења наставеTеоријска и; припрема семинарског рада, јавно излагање и критичка дискусија
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавања10Писмени испит70
      Практична наставаУсмени испит
      Пројекти
      Колоквијуми
      Семинари20