Навигација

14И5О05 - Хигијена и технологија меса

Спецификација предмета
НазивХигијена и технологија меса
Акроним14И5О05
АкронимВетеринарска медицина
Модул
Тип студијаинтегрисане академске студије
Наставник (предавач)
  1. др Владо Теодоровић
  2. др Мирјана Димитријевић
  3. др Неђељко Карабасил
  4. др Драган Василев
Наставник/сарадник (вежбе)
  1. Никола Чобановић
  2. Тијана Ледина
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ11.0Статус предметаобавезан
    УсловОснови хигијене намирница анималног порекла
    Циљ предметаСтицање знања у вези са прегледом животиња пре клања, добробити и квалитета меса, клањем животиња, прегледом меса и органа, проценом меса за употребу, саставом и особинама меса, кваром меса, алиментарним инфекцијама и интоксикацијама, поступцима конзервисања меса, израдом производа од меса, саставом и особинама производа од меса и контролом производног процеса.
    ИсходСтудент треба да зна pre-mortem и post-mortem инпекцију меса, поступак клања животиња и значај добробити за исправност и квалитет меса, да изврши процену употребљивости, зна састав и особине меса и производа, квар меса, опасности у ланцу производње, принципе конзервисања и прераде меса, да процени квалитет и исправност производа од меса.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеPre-mоrtem и post-mortem инспекција, кланица, животиње за клање, транспорт, технологија клања, Производи клања, добробит животиња, методе прегледа меса, процена меса за јавну потрошњу. Опасности у ланцу производње меса. Састав и особине меса и производа, квалитет. Квар меса, алиментарна тровања, методе конзервисања меса и производи од меса, остали производи хране животињског порекла
    Садржај практичне наставеИспитивање састава и особина меса, доказивање квара меса и производа. Контрола поступака конзервисања меса. Физичко – хемијски и микробиолошки преглед меса и производа. Преглед животиња за клање. Надзор над клањем животиња и примарном обрадом, квалитет меса у труповима. Преглед трупова и органа. Преглед меса на трихинеле. Доказивање резидуа ветеринарских лекова у месу. Преглед јаја, рибе и мед
    Литература
    1. Теодоровић В., Карабасил Н., Димитријевић М., Василев Д.: Хигијена и технологија меса, Факултет ветеринарске медицине Београд. 2015
    2. Теодоровић В, Бунчић О, Карабасил Н, Димитријевић М, Василев Д. Хигијена и технологија меса, Практикум, ФВМ, Београд, 2012.
    3. Теодоровић В и сарадници. Trichinella Trichinelosis, Научна књига, Београд, 2007
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    75
    Методе извођења наставеТеоријска настава са интерактивним учењем уз примену аудио- визуелних метода (Power Point презентације, филмови) лаборатроијске вежбе, демонстрације и практичне вежбе у кланицама и објектима за обраду и прераду меса.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит10
    Практична настава10Усмени испит50
    Пројекти
    Колоквијуми20
    Семинари