Navigacija

14I5O05 - Higijena i tehnologija mesa

Specifikacija predmeta
Naziv Higijena i tehnologija mesa
Akronim 14I5O05
Studijski program Veterinarska medicina
Modul
Tip studija integrisane akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 11.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima Osnovi higijene namirnica animalnog porekla Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Sticanje znanja u vezi sa pregledom životinja pre klanja, dobrobiti i kvaliteta mesa, klanjem životinja, pregledom mesa i organa, procenom mesa za upotrebu, sastavom i osobinama mesa, kvarom mesa, alimentarnim infekcijama i intoksikacijama, postupcima konzervisanja mesa, izradom proizvoda od mesa, sastavom i osobinama proizvoda od mesa i kontrolom proizvodnog procesa.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da zna pre-mortem i post-mortem inpekciju mesa, postupak klanja životinja i značaj dobrobiti za ispravnost i kvalitet mesa, da izvrši procenu upotrebljivosti, zna sastav i osobine mesa i proizvoda, kvar mesa, opasnosti u lancu proizvodnje, principe konzervisanja i prerade mesa, da proceni kvalitet i ispravnost proizvoda od mesa.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Pre-mortem i post-mortem inspekcija, klanica, životinje za klanje, transport, tehnologija klanja, Proizvodi klanja, dobrobit životinja, metode pregleda mesa, procena mesa za javnu potrošnju. Opasnosti u lancu proizvodnje mesa. Sastav i osobine mesa i proizvoda, kvalitet. Kvar mesa, alimentarna trovanja, metode konzervisanja mesa i proizvodi od mesa, ostali proizvodi hrane životinjskog porekla
    Sadržaj praktične nastave Ispitivanje sastava i osobina mesa, dokazivanje kvara mesa i proizvoda. Kontrola postupaka konzervisanja mesa. Fizičko – hemijski i mikrobiološki pregled mesa i proizvoda. Pregled životinja za klanje. Nadzor nad klanjem životinja i primarnom obradom, kvalitet mesa u trupovima. Pregled trupova i organa. Pregled mesa na trihinele. Dokazivanje rezidua veterinarskih lekova u mesu. Pregled jaja, ribe i med
    Literatura
    1. Teodorović V., Karabasil N., Dimitrijević M., Vasilev D.: Higijena i tehnologija mesa, Fakultet veterinarske medicine Beograd. 2015
    2. Teodorović V, Bunčić O, Karabasil N, Dimitrijević M, Vasilev D. Higijena i tehnologija mesa, Praktikum, FVM, Beograd, 2012.
    3. Teodorović V i saradnici. Trichinella Trichinelosis, Naučna knjiga, Beograd, 2007
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    7 5
    Metode izvođenja nastave Teorijska nastava sa interaktivnim učenjem uz primenu audio- vizuelnih metoda (Power Point prezentacije, filmovi) laboratroijske vežbe, demonstracije i praktične vežbe u klanicama i objektima za obradu i preradu mesa.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit 10
    Praktična nastava 10 Usmeni ispit 50
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari