Navigacija

14I6IO08 - Higijena i tehnologija namirnica animalnog porekla 4

Specifikacija predmeta
Naziv Higijena i tehnologija namirnica animalnog porekla 4
Akronim 14I6IO08
Studijski program Veterinarska medicina
Modul
Tip studija integrisane akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 12.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima nema Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta IP4 ima za cilj da produbi znanja i veštine studenata stečene u obaveznom delu studijskog programa i usmeri ih ka ključnim i najsavremenijim aspektima problematike: proizvodnje, kvaliteta, higijenske ispravnosti, analize i kontrole namirnica animalnog porekla: mesa divljači, živine, ribe, jaja, meda, kao i funkcionalne hrane.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Studenti treba da poznaju: osnove tehnoloških postupaka u dobijanju, proizvodnji i preradi namirnica; da umeju da sprovedu: pregled, procenu tehnoloških karakteristika, kvaliteta, higijenske i zdravstvene ispravnosti i upotrebnjivosti namirnica.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Higijena i tehnologija mesa ribe, Higijena i tehnologija mesa divljači, Higijena i tehnologija mesa živine i jaja, Higijena i tehnologija meda i Funkcionalna hrana.
    Sadržaj praktične nastave Ocena svežine ribe, pregled zamrznute ribe na prisustvo parazita, bakteriološke analize ribe, ocena kvaliteta proizvoda od ribe.Klanje i inspekcija farmski gajene divljači. Postupak sa divljači na mestu odstrela.Proizvodnja i prerada mesa živine. Upoznavanje.Veterinarsko-sanitarni pregled mesa živine. Kontrola proizvodnje i prerade meda. Osobine funkcionalne hrane i dodataka.
    Literatura
    1. Milan. Ž.Baltić i N. Karabasil: Kontrola namirnica animalnog porekla, udžbenik, Beograd, 2011.
    2. Milan Ž. Baltić i Vlado Teodorović: Higijena mesa, riba, rakova i školjki, udžbenik, Beograd, 1997.
    3. Vlado Teodorović, Milan Ž. Baltić, Neđeljko Karabasil: Atlas riba, rakova i školjki, Beograd, 2005
    4. Teodorović V: Higijena mesa divljači i egzotičnih životinja, FVM, Beograd, 2006.
    5. Teodorović V, Teodorović R, Stanković A, Vasilev D: Nojevi i druge egzotične životinje na domaćoj trpezi, FVM, Beograd, 2002.
    6. Teodorović V., Dimitrijević M., Karabasil N., Vasilev D.: Higijena i tehnologija mesa, Beograd,2015
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    4 10
    Metode izvođenja nastave Nastava će biti organizovana na Katedri za higijenu i tehnologiju namirnica animalnog porekla, Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu. Teorijska nastava se bazira na predavanjima uz obilno korišćenje ilustrovanog i interaktivnog materijala, kao i arhivirane dokumentacije Katedre. Praktična nastava se održava u laboratorijama Fakulteta i u objektima za klanje životinja i objektima za proizvodnju i preradu mesa i mleka.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit 30
    Praktična nastava 40 Usmeni ispit
    Projekti
    Kolokvijumi 10
    Seminari 10