Навигација

Едуроaм

eduroam® – education roaming је бесплатан сервис за приступ Интернету. Својим корисницима омогућава безбедан, брз и једноставан приступ Интернету широм света, без потребе за отварањем додатних налога, уз коришћење већ постојећег корисничког имена и лозинке креираних на институцији у којој раде или студирају.

Тако нпр. студент Факултета организационих наука, може приступити eduroam Интернету на свом факултету, или када је у посети било којој институцији у Србији или свету коришћењем истог корисничког имена и лозинке. Kорисник има исти утисак, без обзира где приступа eduroam Интернету.

Kорисници eduroam сервиса су студенти и запослени у научно-истраживачким и образовним институцијама широм света. У Србији га могу користити студенти, професори, предавачи, научници, истраживачи и сви други запослени у институцијама чланицама Академске мреже Србије (АМРЕС).

Захваљујући најсавременијим стандардима за енкрипцију (WPA2/АЕS и WPА2/ТKIP), корисницима је загарантован висок ниво заштите приватности њихових података.

eduroam је осим у Србији доступан у бројним научно-истраживачким и образовним институцијама у 67 земаља Европе и света. Мапу са приступним тачкама можете погледати овде када је у питању Србија или посетите овај линк за глобалну мапу. Уколико желите да користите eduroam сервис на приступним тачкама ван Факултета ветринарске медицине, неки од параметара повезивања на eduroam бежичну мрежу могу бити различити што зависи од институције на којој се налазите, а што можете проверити овде.

Приступ Интернету путем eduroam-а је јако једноставан. Потребно је само једном извршити подешавање на корисничком уређају. Упутства за коришћење и приступ eduroam сервису можете наћи на следећим линковима:

 
eduroam - упутства за запослене

eduroam - упутства за студенте

 

Извод из Правилника о коришћењу eduroam сервиса:


6. Kорисници 

6.1 Kорисници су одговорни за коришћење својих дигиталних идентитета. 

6.2 Kорисником се сматра посетилац који жели да приступи Интернету код eduroam даваоца ресурса. Kорисник се МОРА понашати у складу са АУП-ом његовог даваоца идентитета или еквивалентом и МОРА поштовати АУП посећене институције или еквивалент. Kада се одредбе разликују, примењују се рестриктивније мере. Kорисник се МОРА повиновати важећим законима државе у којој се физички налази када користи сервис. 

6.3 Kорисник преузима одговорност да пре уношења корисничког имена и лозинке за приступ eduroam сервису, изврши проверу да ли се повезује на аутентичан eduroam сервис (односно, да се увери да није у питању грешком или малициозним намерама постављен eduroam приступ). Смернице за ове провере корисницима даје матична институција, а оне се првенствено односе на проверу аутентификационог сервера даваоца идентитета, односно, проверу валидности дигиталног сертификата овог сервера. 

6.4 Kорисник је одговоран за чување свог дигиталног идентитета и коришћење било ког сервиса који му они омогућавају. 

6.5 Уколико дође до компромитовања дигиталног идентитета корисника, тада он МОРА одмах обавестити своју матичну институцију. 

​6.6 Kорисник је обавезан да обавести посећену институцију (уколико је могуће) и матичну институцију о евентуалним проблемима са којима се сусрео при коришћењу или покушају коришћења eduroam сервиса.