Навигација

14Д2И19 - Контрола репродукције фармских животиња

Спецификација предмета
НазивКонтрола репродукције фармских животиња
Акроним14Д2И19
Студијски програмВетеринарска медицина
Модул
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
  Наставник/сарадник (ДОН)
   Број ЕСПБ10.0Статус предметаизборни
   Условљност другим предметимауписан 4. семестарОблик условљености
   Циљеви изучавања предметаДа студенти науче како се оцењује, прати и планира репродукција животиња на фарми; да оспособи студента за комплетну контролу репродукције (менаџмент репродукције) домаћих сисара као и за планирање репродукције фармских животиња, њену контролу и усмеравање код: говеда, свиња, оваца и коза, копитара, месоједа. Студенти ће бити оспособљени да ефикасније користе раније стечена знања на студијама у практичном раду.
   Исходи учења (стечена знања)По успешно завршеном курсу, студенти ће усвојити следећа знања: детаљно познавање репродукције фармских животиња (домаћих сисара), познавање менаџмента исхране, здравља и репродукције; познавање сервис периода, индекса осемењавања, индукције еструса и порођаја, а посебно руковођење репродукцијом код говеда и праћење репродукционих параметара и подмлатка на фарми.
   Садржај предмета
   Садржај теоријске наставеРепродукциони параметри говеда, оваца и коза, коња, свиња, птица и кућних љубимаца. Контрола гравидитета крава, оваца и коза, свиња, кобила, лабораторијских, дивљих и кућних љубимаца.. Дијагноза гравидитета код домаћих сисара, контола порођаја, индукција порођаја, нормални и патолошки пуерперијум, јајнички цикус, фоликулогенеза, сервис период, оптимално време осемењавања, индекс осемењавања, међутелидбено време, број живорођене младунчади, стандарди у репродукцији домаћих сисара, менаџмент репродукције (вођење репродуктивних листа), перинатални и постнатални морталитет, повезаност менаџмента исхране и репродукције у говедарској и свињарској производњи, анализа биохемијских налаза и резултата метаболичког профила, фазна исхрана грла на фармама
   Садржај практичне наставеКлиничка, лабораторијска и ултразвучна дијагностика гравидитета код домаћих сисара. Контрола плодности стада и анализа узрока субфертилности и стерилитета у стаду и на фарми. Вођење листа са репродукционим параметрима. Индукција еструса и порођаја код сисара. Контрола крава у прородилишту и авансу. Клинички преглед гениталног апарата женки и мужјака сисара. Клинички и лабораторијски начини утврђивања гравидитета, ултразвучна дијагностика гравидитета сисара.
   Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
   ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
   4
   Методе извођења наставеМетоде извођења наставе: Теоријска настава са интерактивним учењем, уз примену аудио-визуелних метода (PowerPoint презентације, филмови), практичне вежбе на здравим и болесним животињама и практичан рад на Клиници за пододиљство, стерилитет и в.о., као и на фармама крава, оваца и свиња.
   Оцена знања (максимални број поена 100)
   Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
   Активности у току предавања10Писмени испит10
   Практична настава10Усмени испит40
   Пројекти
   Колоквијуми20
   Семинари10