Навигација

14И3О08 - Општа клиничка дијагностика

Спецификација предмета
НазивОпшта клиничка дијагностика
Акроним14И3О08
Студијски програмВетеринарска медицина
Модул
Тип студијаинтегрисане академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
  Број ЕСПБ6.0Статус предметаобавезан
  Условљност другим предметимаНема услова.Облик условљености
  Циљеви изучавања предметаСтуденти треба да науче како да се понашају са животињама у односу на разлике и специфичности врста и раса, како и шта да посматрају у односу на здраве јединке и како да издиференцирају одступања у односу на друга болесна стања. Студенти се обучавају у примени савремених дијагностичких метода, како би могли да у што краћем времену уоче постојање патолошког стања, те поставе праву дијагнозу.
  Исходи учења (стечена знања)Студенти треба да науче да прикупљају све податке о посматраној животињи, да прилазе различитим врстама животиња и да их фиксирају како би безбедно извршили клинички преглед, Да умеју да примене методе клиничког прегледa. Да мисле на медицински начин и тако стекну услове да применом осталих стечених знања у крајњем исходу постану ветеринари – клиничари.
  Садржај предмета
  Садржај теоријске наставеУводно предавање; Анамнеза, национал, хабитус и тријас; Преглед коже, слузнице и лимфни чворови; Преглед респираторног тракта, Преглед кардиоваскуларног система; Преглед дигестивног тракта; Преглед уринарног тракта; Преглед нервног система; Лабораторијска дијагностика.
  Садржај практичне наставеУводно предавање; Анамнеза, национал, хабитус и тријас; Преглед коже, слузнице и лимфни чворови; Преглед респираторног тракта, Преглед кардиоваскуларног система; Преглед дигестивног тракта; Преглед уринарног тракта; Преглед нервног система; Лабораторијска дијагностика.
  Литература
  1. Општа клиничка дијагностика унутрашњих болести домаћих животиња: А. Цветковић, В. Ћирић, М. Јовановић, В. Литричин, Ж. Љешевић, Десанка Марјановић, С. Пауновић, М. Петровић, 1980
  2. Практикум из опште клиничке дијагностике: Зорица Николовски Стефановић, Иван Иванов, Р. Ресановић, 2001
  3. Општа клиничка дијагностика код домаћих папкара; Биљана Радојичић, 2007.
  4. Veterinary clinical EXAMINATION AND DIAGNOSIS: Otto M Radostits, IG Joe Mayhew, Doreen M Houston-WB SAUNDERS, 2000.
  5. Практикум из опште клиничке дијагностике: Предраг Степановић, Иван Вујанац, Ненад Андрић, Милан Јовановић, Благоје Димитријевић, 2013
  Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
  ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
  24
  Методе извођења наставеПредавања се одржавају у сали за предавања Катедра за болести копитара, месоједа, живине и дивљачи и сали Катедре за Паразитологију. Вежбе се одржавају у салама за вежбе: Катедре за болести копитара, месоједа, живине и дивљачи и Катедра за болести папкара као и сали за вежбе Катедре за Паразитологију.
  Оцена знања (максимални број поена 100)
  Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
  Активности у току предавања12Писмени испит35
  Практична настава30Усмени испит20
  Пројекти
  Колоквијуми3
  Семинари