Навигација

14И6ИО03 - Превентивна ветеринарска медицина 3

Спецификација предмета
НазивПревентивна ветеринарска медицина 3
Акроним14И6ИО03
Студијски програмВетеринарска медицина
Модул
Тип студијаинтегрисане академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
  Број ЕСПБ12.0Статус предметаизборни
  Условљност другим предметимаНемаОблик условљености
  Циљеви изучавања предметаСтуденти бирају одговарајући изборни пакет (ИП) за професионално усмерење. ИП3 има за циљ да продуби знања и вештине студената стечене у обавезном делу студијског програма: дијагностике заразних и паразитских зооноза као и превентивне мере, подељеним у наставне тематске блокове.
  Исходи учења (стечена знања)Студенти треба да познају: процедуре лабораторијске дијагностике заразних обољења; да разумеју: принципе превентиве и сузбијања заразних и паразитских болести ,прописане дијагностичке поступке, сачине одговарајуће извештаје, да планирају и спровед упоступке и акције у превенцији и санирању заразних болести животиња.
  Садржај предмета
  Садржај теоријске наставеТБ9. Вакцинологија (15): Значај имунопрофилаксе, нови трендови у добијању вакцина. ТБ10. Дијагностика заразних болести (15). ТБ11. Дијагностика паразитских зооноза, зооантропопаразита и антропозоопаразита значајне за идентификацију.(13) ТБ12. Ветеринарско превентивне мере (15): Дезинфекција, дезинсекција, дератизација, дезодорација, деконтаминација,карантин и нешкодљиво уклањање органског отпада.
  Садржај практичне наставеТБ9. (30) Апликације вакцина, контрола поствакциналног имунитет, извођење тестова ефикасности и токсичности. ТБ10. (15): Узорковање материјала на терену, паковање, транспорт и достава на микробиолошке анализе. ТБ11. (15): Узорковање, паковање и слање материјала на дијагностику паразитских зооноза протозоарне и хелминтске етиологије. ТБ12. (30): Практичан рад на примени превентивних мера.
  Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
  ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
  46
  Методе извођења наставеНастава ће бити организована у предаваоницама, лабораторијама и клиникама Факултета, кроз низ кохерентних тематских блокова (ТБ) организованих кроз (више)недељно трајање. Практична настава се одржава у лабораторијама, виртуелним учионицама и на терену са посебним нагласком на непосредно учешће студената.
  Оцена знања (максимални број поена 100)
  Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
  Активности у току предавања10Писмени испит0
  Практична настава40Усмени испит30
  Пројекти
  Колоквијуми10
  Семинари10