Навигација

14С1И05 - Контрола репродукције и здравља животиња

Спецификација предмета
НазивКонтрола репродукције и здравља животиња
Акроним14С1И05
Студијски програмВетеринарска медицина
Модул
Тип студијаспецијалистичке академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
  Број ЕСПБ10.0Статус предметаизборни
  Условљност другим предметимаИспуњене предиспитне обавезе из првог семестраОблик условљености
  Циљеви изучавања предметаПознавање система контроле и управљања репродукцијом домаћих животиња и здравственом заштитом фармских животиња - говеда, оваца, коза, свиња, живине итд.
  Исходи учења (стечена знања)Оспособљеност за рад и планирање репродукције у фармским условима гајења животиња, контролу репродукције и здравственог стања животиња и организацију ветеринарске праксе у фармским условима држања и експлоатације животиња.
  Садржај предмета
  Садржај теоријске наставеОснови репродукције фармских животиња, полни циклус, индукција и синхронизација еструса, вештачкоосемењавање и ембриотрансфер. Дијагноза гравидитета домаћих сисара, зависност репродукције сисара од статуса исхране и зравља, анализа репродукционих параметара. Стерилитет. Болести репродуктивних органа и стерилитет. Дијагностички поступак и третман различитих случајева оболелих животиња у клиничкој пракси. Менаџмент репродукције. Контрола здравља стада. Биосигурносне мере у узгоју говеда, оваца, коза, свиња и живине.
  Садржај практичне наставеПраћење репродукције појединих врста домаћих сисара на фармама, практичан приказ и решавање клиничких случајева стерилитета, демонстрација и рад на решавању различитих клиничких случајева оболелих животиња.
  Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
  ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
  424
  Методе извођења наставеМетоде извођења наставе: Теоријска настава са интерактивним учењем, уз примену аудио-визуелних метода (PowerPoint презентације, филмови), практичне вежбе на здравим и болесним животињама и практичан рад на Клиници за породиљство, стерилитет и в.о., као и на фармама крава, оваца и свиња.
  Оцена знања (максимални број поена 100)
  Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
  Активности у току предавања10Писмени испит20
  Практична настава20Усмени испит20
  Пројекти
  Колоквијуми20
  Семинари10