Навигација

14И3И03 - Узгој и нега спортских коња

Спецификација предмета
НазивУзгој и нега спортских коња
Акроним14И3И03
Студијски програмВетеринарска медицина
Модул
Тип студијаинтегрисане академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
  Број ЕСПБ3.0Статус предметаизборни
  Условљност другим предметиманемаОблик условљености
  Циљеви изучавања предметаБлиже упознавање са специфичностима узгоја, држања и неге различитих категорија спортских коња: галопера, касача, турнирских и рекреативних коња и увежбавање практичних вештина значајних за рад са њима.
  Исходи учења (стечена знања)Студент треба да знa основне принципе узгоја, држања и неге спортских коња, уме да приђе и фиксира коње, храни их и тимари, познаје опрему за различите категорије спортских коња и зна како се користи.
  Садржај предмета
  Садржај теоријске наставеНајважније расе које се користе за коњички спорт.Урођени модели понашања као основа за њихово држање, храњење и обезбеђење добробити.Основни принципи држања и исхране.Полни циклус, припуст, нега ждребних кобила, порођај и нега новорођене ждребади.Спец. у држању, тренингу и режиму исхране и напајања у зависности од дисциплине.Нега коже, длаке и копита.Менаџ држања и здравствене заштите спорт. коња.
  Садржај практичне наставеУвежбавање практичних вештина неопходних за рад са коњима кроз праксу у ергелама, коњичким клубовима, хиподромима или болницама за коње, која обухвата све активности од храњења и чишћења, тимарења, до опремања, седлања/презања и тренирања (30).
  Литература
  1. Савић Мила, Јовановић С, Вегара М: Сточарство - Фармске и социјалне животиње, ФВМ, Београд, 2007.
  2. Траиловић Д, Ружица Траиловић: Коњарство и коњички спорт, ФВМ, Београд, 2008.
  3. Савић Мила, Димитријевић Владимир, Траиловић Ружица, Бечкеи Жолт Сточарство - практикум, Факултет Ветеринарске Медицине, Центар за издавачку делатност и промет учила, Београд, 2014
  4. Траиловић Д, Вучинић Маријана: Етологија коња, ФВМ, Београд, 2008.
  5. Траиловић Д, Петрујкић Т, Вучинић Маријана, Траиловић Ружица: Савремени трендови у узгоју, селекцији и здравственој заштити коња, ФВМ, Београд, 2007.
  Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
  ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
  12
  Методе извођења наставеНастава са интерактивним учењем, уз примену аудио-визуелних метода (PowerPoint презентације, филмови). Практичне вежбе и дежурства у ергелама, коњичким клубовима, хиподромима или болницама за коње.
  Оцена знања (максимални број поена 100)
  Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
  Активности у току предавања10Писмени испит
  Практична настава30Усмени испит30
  Пројекти
  Колоквијуми30
  Семинари