14Д2И62 - Алиментарне инфекције и интоксикације
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Алиментарне инфекције и интоксикације | |||
Акроним | 14Д2И62 | |||
Студијски програм | Ветеринарска медицина | |||
Модул | ||||
Тип студија | докторске академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 4.0 | Статус предмета | изборни | |
Условљност другим предметима | nema | Облик условљености | ||
Циљеви изучавања предмета | да студент стекне знања из микробиологије хране; да студента оспособи да сагледава изворе контаминације хране, услове за размножавање микроорганизма и поступке којима се може спречити размножавање и преживљавање микроорганизама значајних за безбедност хране; да на основу стечених знања може да предвиди када ће микроорганизми, евентуално присутни у храни, представљати опасност по здравље људи | |||
Исходи учења (стечена знања) | Студент треба да упозна храну као матрикс за размножавање микроорганизама; да научи изворе и путеве контаминације хране; да савлада методе за изоловање, идентификацију и типизацију микроорганизама; да савлада методе за доказивање токсина у храни; | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Алиментарне интоксикације. Алиментарне инфекције (Salmonella vrste, E. coli O157:H7, L. monocytogenes, Campylobacter spp, Y. entetocolitica, A. hydrophila, B. cereus, C. perfringens). Узрочници зооноза (Mycobacterium, Brucella, Coxiella burnetii). Вирусне болести преносиве храном. Инфекције протозоама. Микотоксини у намирницама анималног порекла. | |||
Садржај практичне наставе | Индикације за узорковање. План две класе, план три класе. Хемијске, имунолошке, молекуларне, биолошке и физичке методе за доказивање микроорганизама или токсина у храни. Изоловање микроорганизама тровача храном (изолација, идентификација, типизација) и доказивање токсина. Микробиолошко испитивање површина. Предвидива микробиологија. | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
2 | ||||
Методе извођења наставе | теоријска настава, припрема семинарског рада, јавно излагање и критична дискусија, практична настава у лабораторији за микробиолошко испитивање хране анималног порекла. | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 10 | Писмени испит | ||
Практична настава | Усмени испит | 70 | ||
Пројекти | ||||
Колоквијуми | ||||
Семинари | 20 |