14D2I62 - Alimentarne infekcije i intoksikacije
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Alimentarne infekcije i intoksikacije | |||
Akronim | 14D2I62 | |||
Studijski program | Veterinarska medicina | |||
Modul | ||||
Tip studija | doktorske akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 4.0 | Status predmeta | izborni | |
Uslovljnost drugim predmetima | nema | Oblik uslovljenosti | ||
Ciljevi izučavanja predmeta | da student stekne znanja iz mikrobiologije hrane; da studenta osposobi da sagledava izvore kontaminacije hrane, uslove za razmnožavanje mikroorganizma i postupke kojima se može sprečiti razmnožavanje i preživljavanje mikroorganizama značajnih za bezbednost hrane; da na osnovu stečenih znanja može da predvidi kada će mikroorganizmi, eventualno prisutni u hrani, predstavljati opasnost po zdravlje ljudi | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Student treba da upozna hranu kao matriks za razmnožavanje mikroorganizama; da nauči izvore i puteve kontaminacije hrane; da savlada metode za izolovanje, identifikaciju i tipizaciju mikroorganizama; da savlada metode za dokazivanje toksina u hrani; | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Alimentarne intoksikacije. Alimentarne infekcije (Salmonella vrste, E. coli O157:H7, L. monocytogenes, Campylobacter spp, Y. entetocolitica, A. hydrophila, B. cereus, C. perfringens). Uzročnici zoonoza (Mycobacterium, Brucella, Coxiella burnetii). Virusne bolesti prenosive hranom. Infekcije protozoama. Mikotoksini u namirnicama animalnog porekla. | |||
Sadržaj praktične nastave | Indikacije za uzorkovanje. Plan dve klase, plan tri klase. Hemijske, imunološke, molekularne, biološke i fizičke metode za dokazivanje mikroorganizama ili toksina u hrani. Izolovanje mikroorganizama trovača hranom (izolacija, identifikacija, tipizacija) i dokazivanje toksina. Mikrobiološko ispitivanje površina. Predvidiva mikrobiologija. | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
2 | ||||
Metode izvođenja nastave | teorijska nastava, priprema seminarskog rada, javno izlaganje i kritična diskusija, praktična nastava u laboratoriji za mikrobiološko ispitivanje hrane animalnog porekla. | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 10 | Pismeni ispit | ||
Praktična nastava | Usmeni ispit | 70 | ||
Projekti | ||||
Kolokvijumi | ||||
Seminari | 20 |