14Д2И67 - Научне основе интегрисаног система безбедности намирница
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Научне основе интегрисаног система безбедности намирница | |||
Акроним | 14Д2И67 | |||
Студијски програм | Ветеринарска медицина | |||
Модул | ||||
Тип студија | докторске академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 10.0 | Статус предмета | изборни | |
Условљност другим предметима | нема | Облик условљености | ||
Циљеви изучавања предмета | Да студент стекне знања из области безбедности намирница анималног порекла; да оспособи студента да сагледа хазарде значајне за безбедност хране и планира и примени методе за њихову елиминацију или редукцију на прихватљив ниво. | |||
Исходи учења (стечена знања) | да оспособи студента да сагледа хазарде значајне за безбедност хране и планира и примени методе за њихову елиминацију или редукцију на прихватљив ниво; да студент научи методе за оцену ризика у вези са безбедношћу хране. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Микробиолошки, хемијски и физички хазарди, алергени и генетски модификована храна. Еколошке основе интегрисаног система безбедности намирница анималног порекла.Фактори који утичу на раст и размножавање микроорганизама. Анализа ризика и управљање ризиком. GATT - SPS споразум. Основни принципи хигијене хране (ДХП, ДПП). HACCP. | |||
Садржај практичне наставе | Анализа микробиолошких, хемијских и физичких хазарда у појединим врстама намирница анималног порекла. Процена ризика. HACCP модели за поједине производње намирница анималног порекла | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
4 | ||||
Методе извођења наставе | теоријска настава, припрема семинарског рада, јавно излагање и критична дискусија. | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 10 | Писмени испит | 70 | |
Практична настава | 20 | Усмени испит | ||
Пројекти | ||||
Колоквијуми | ||||
Семинари |