Navigacija

14D2I67 - Naučne osnove integrisanog sistema bezbednosti namirnica

Specifikacija predmeta
Naziv Naučne osnove integrisanog sistema bezbednosti namirnica
Akronim 14D2I67
Studijski program Veterinarska medicina
Modul
Tip studija doktorske akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 10.0 Status predmeta izborni
      Uslovljnost drugim predmetima nema Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Da student stekne znanja iz oblasti bezbednosti namirnica animalnog porekla; da osposobi studenta da sagleda hazarde značajne za bezbednost hrane i planira i primeni metode za njihovu eliminaciju ili redukciju na prihvatljiv nivo.
      Ishodi učenja (stečena znanja) da osposobi studenta da sagleda hazarde značajne za bezbednost hrane i planira i primeni metode za njihovu eliminaciju ili redukciju na prihvatljiv nivo; da student nauči metode za ocenu rizika u vezi sa bezbednošću hrane.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Mikrobiološki, hemijski i fizički hazardi, alergeni i genetski modifikovana hrana. Ekološke osnove integrisanog sistema bezbednosti namirnica animalnog porekla.Faktori koji utiču na rast i razmnožavanje mikroorganizama. Analiza rizika i upravljanje rizikom. GATT - SPS sporazum. Osnovni principi higijene hrane (DHP, DPP). HACCP.
      Sadržaj praktične nastave Analiza mikrobioloških, hemijskih i fizičkih hazarda u pojedinim vrstama namirnica animalnog porekla. Procena rizika. HACCP modeli za pojedine proizvodnje namirnica animalnog porekla
      Literatura
      1. Jay James M, Loessner Martin J, Golden David A, 2005, Modern Food Microbiology, Seventh edition, Springer, Luning PA
      2. Marcelis WJ, Jongen WMF, 2002, Food quality management, a techno-managerial approach, Wagenigen Pers,
      3. Blackwell Scientific Publications, London UK, 4. Varnam AH, Evans MG, 1996, Foodborne pathogens, Manson Publishing, UK
      4. Harrigan WF, 1998, Laboratory methods in food microbiology, Academic Press,
      5. Stojanović L, Katić Vera, 2002, Higijena mleka, Veterinarska komora, Beograd
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      4
      Metode izvođenja nastave teorijska nastava, priprema seminarskog rada, javno izlaganje i kritična diskusija.
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit 70
      Praktična nastava 20 Usmeni ispit
      Projekti
      Kolokvijumi
      Seminari