14И2О05 - Исхрана
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Исхрана | |||
Акроним | 14И2О05 | |||
Студијски програм | Ветеринарска медицина | |||
Модул | ||||
Тип студија | интегрисане академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 9.5 | Статус предмета | обавезан | |
Условљност другим предметима | Нема | Облик условљености | ||
Циљеви изучавања предмета | Стицање знања о хранивима и њиховој класификацији, начинима производње, прераде и конзервисања хране и факторима који утичу на кварење хране, о исхрани појединих врста и категорија животиња (говеда, овце, козе, коњи, свиње, живина, кунићи, пси, мачке и рибе), као и клиничкој исхрани - вези између исхране и појединих обољења и начинима превенције и терапије. | |||
Исходи учења (стечена знања) | Студент треба да разуме основе исхране, распозна хранива њихове карактеристике и значај, препозна услове под којима може да дође до квара хране за животиње и промене уколико је до њих дошло, разуме принципе исхране различитих врста и категорија животиња, зна да формира оброк као и да организује процес храњења и уочи неправилности и проблеме и предложи и спроведе дијететске мере када је потребно. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Хранљиве материје. Оцењивање хранљиве вредности хране. Храна за животиње, дефинција, класификација, фактори квал. Кварење и шкодљивост хране за животиње. Потребе. Исхрана говеда, оваца и коза, коња, свиња, живине, паса и мачака, кунића, крзнашица, дивљачи, лабораторијских животиња, риба. Клиничка исхрана. Обољења везана са грешкама у исхрани. Нутритивна терапија. Специјална дијететика. | |||
Садржај практичне наставе | Узорковање сточне хране и Wеndе поступак. Скробни еквивалент. Познавање хране . Хигијенска оцена хране. Састављање оброка. Анализа и корекција оброка. Рачунска анализа смеша. Рачунска анализа и корекција смеша. Анализа и корекција оброка који су изазвали поремећај. Састављање специфичних оброка у односу на задравствено стање. Састављање оброка у односу на специфичне потребе. | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
5 | 5 | |||
Методе извођења наставе | Теоријска настава са интерактивним учењем, уз примену аудио-визуелних метода (PowerPoint презентације, филмови), практичне вежбе у лабораторији и на клиникама Факултета. | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 19 | Писмени испит | 20 | |
Практична настава | 23 | Усмени испит | 32 | |
Пројекти | 0 | |||
Колоквијуми | 6 | |||
Семинари | 0 |