14I2O05 - Ishrana
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Ishrana | |||
Akronim | 14I2O05 | |||
Studijski program | Veterinarska medicina | |||
Modul | ||||
Tip studija | integrisane akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 9.5 | Status predmeta | obavezan | |
Uslovljnost drugim predmetima | Nema | Oblik uslovljenosti | ||
Ciljevi izučavanja predmeta | Sticanje znanja o hranivima i njihovoj klasifikaciji, načinima proizvodnje, prerade i konzervisanja hrane i faktorima koji utiču na kvarenje hrane, o ishrani pojedinih vrsta i kategorija životinja (goveda, ovce, koze, konji, svinje, živina, kunići, psi, mačke i ribe), kao i kliničkoj ishrani - vezi između ishrane i pojedinih oboljenja i načinima prevencije i terapije. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Student treba da razume osnove ishrane, raspozna hraniva njihove karakteristike i značaj, prepozna uslove pod kojima može da dođe do kvara hrane za životinje i promene ukoliko je do njih došlo, razume principe ishrane različitih vrsta i kategorija životinja, zna da formira obrok kao i da organizuje proces hranjenja i uoči nepravilnosti i probleme i predloži i sprovede dijetetske mere kada je potrebno. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Hranljive materije. Ocenjivanje hranljive vrednosti hrane. Hrana za životinje, defincija, klasifikacija, faktori kval. Kvarenje i škodljivost hrane za životinje. Potrebe. Ishrana goveda, ovaca i koza, konja, svinja, živine, pasa i mačaka, kunića, krznašica, divljači, laboratorijskih životinja, riba. Klinička ishrana. Oboljenja vezana sa greškama u ishrani. Nutritivna terapija. Specijalna dijetetika. | |||
Sadržaj praktične nastave | Uzorkovanje stočne hrane i Wende postupak. Skrobni ekvivalent. Poznavanje hrane . Higijenska ocena hrane. Sastavljanje obroka. Analiza i korekcija obroka. Računska analiza smeša. Računska analiza i korekcija smeša. Analiza i korekcija obroka koji su izazvali poremećaj. Sastavljanje specifičnih obroka u odnosu na zadravstveno stanje. Sastavljanje obroka u odnosu na specifične potrebe. | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
5 | 5 | |||
Metode izvođenja nastave | Teorijska nastava sa interaktivnim učenjem, uz primenu audio-vizuelnih metoda (PowerPoint prezentacije, filmovi), praktične vežbe u laboratoriji i na klinikama Fakulteta. | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 19 | Pismeni ispit | 20 | |
Praktična nastava | 23 | Usmeni ispit | 32 | |
Projekti | 0 | |||
Kolokvijumi | 6 | |||
Seminari | 0 |