14И6ИО08 - Хигијена и технологија намирница анималног порекла 4
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Хигијена и технологија намирница анималног порекла 4 | |||
Акроним | 14И6ИО08 | |||
Студијски програм | Ветеринарска медицина | |||
Модул | ||||
Тип студија | интегрисане академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 12.0 | Статус предмета | изборни | |
Условљност другим предметима | нема | Облик условљености | ||
Циљеви изучавања предмета | ИП4 има за циљ да продуби знања и вештине студената стечене у обавезном делу студијског програма и усмери их ка кључним и најсавременијим аспектима проблематике: производње, квалитета, хигијенске исправности, анализе и контроле намирница анималног порекла: меса дивљачи, живине, рибе, јаја, меда, као и функционалне хране. | |||
Исходи учења (стечена знања) | Студенти треба да познају: основе технолошких поступака у добијању, производњи и преради намирница; да умеју да спроведу: преглед, процену технолошких карактеристика, квалитета, хигијенске и здравствене исправности и употребњивости намирница. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Хигијена и технологија меса рибе, Хигијена и технологија меса дивљачи, Хигијена и технологија меса живине и јаја, Хигијена и технологија меда и Функционална храна. | |||
Садржај практичне наставе | Оцена свежине рибе, преглед замрзнуте рибе на присуство паразита, бактериолошке анализе рибе, оцена квалитета производа од рибе.Клање и инспекција фармски гајене дивљачи. Поступак са дивљачи на месту одстрела.Производња и прерада меса живине. Упознавање.Ветеринарско-санитарни преглед меса живине. Контрола производње и прераде меда. Особине функционалне хране и додатака. | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
4 | 10 | |||
Методе извођења наставе | Настава ће бити организована на Катедри за хигијену и технологију намирница анималног порекла, Факултета ветеринарске медицине у Београду. Теоријска настава се базира на предавањима уз обилно коришћење илустрованог и интерактивног материјала, као и архивиране документације Катедре. Практична настава се одржава у лабораторијама Факултета и у објектима за клање животиња и објектима за производњу и прераду меса и млека. | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 10 | Писмени испит | 30 | |
Практична настава | 40 | Усмени испит | ||
Пројекти | ||||
Колоквијуми | 10 | |||
Семинари | 10 |