14Д2И05 - Методе испитивања намирница
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Методе испитивања намирница | |||
Акроним | 14Д2И05 | |||
Студијски програм | Ветеринарска медицина | |||
Модул | ||||
Тип студија | докторске академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 10.0 | Статус предмета | изборни | |
Условљност другим предметима | нема услова | Облик условљености | ||
Циљеви изучавања предмета | Теоријско и практично упознавање са класичним сензорним, хемијским, физичкохемијским методама испитивања намирница, као и са савременим инструменталним методама и брзим методама утврђивања патогена у храни. Избор метода према проблему и правилно тумачење резултата. Употреба рачунара у лабораторији за испитивање хране. | |||
Исходи учења (стечена знања) | Студент треба да уме да узме узорак у зависности од намераваног испитивања, да зна да одабере методу испитивања према очекиваном исходу и да разуме коришћење рачунара при обради резултата. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Узорковање, паковање, транспорт и чување узорака. Уситњавање, хомогенизовање, одмеравање узорка. Пропратна документација. Избор метода и редоследа испитивања. Методе сензорне анализе. Квалитативна и квантитативна анализа. Основне хемијске анализе хране, турбидометрија, нефелометрија, pH -метрија. Хроматографске методе Брзе методе да доказивање патогена у храни. | |||
Садржај практичне наставе | Избор, обука и тренинг оцењивача сензорних својстава. Припрема узорака. Методе сензорне анализе: Стандардне методе за испитивање састава и физичко хемијских особина намирница. Спектрофотометријске методе. Методе за детекцију, одређивање броја и изолацију патогених микроорганизама из хране и методе за њихову идентификацију . | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
4 | ||||
Методе извођења наставе | Теоријска настава са интерактивним учењем, уз примену аудио-визуелних метода (PowerPoint презентације). Практичан рад се изводи у лабораторији Катедре за хигијену и технологију намирница анималног порекла. | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 20 | Писмени испит | 20 | |
Практична настава | 30 | Усмени испит | 10 | |
Пројекти | 20 | |||
Колоквијуми | ||||
Семинари |