14D2I05 - Metode ispitivanja namirnica
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Metode ispitivanja namirnica | |||
Akronim | 14D2I05 | |||
Studijski program | Veterinarska medicina | |||
Modul | ||||
Tip studija | doktorske akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 10.0 | Status predmeta | izborni | |
Uslovljnost drugim predmetima | nema uslova | Oblik uslovljenosti | ||
Ciljevi izučavanja predmeta | Teorijsko i praktično upoznavanje sa klasičnim senzornim, hemijskim, fizičkohemijskim metodama ispitivanja namirnica, kao i sa savremenim instrumentalnim metodama i brzim metodama utvrđivanja patogena u hrani. Izbor metoda prema problemu i pravilno tumačenje rezultata. Upotreba računara u laboratoriji za ispitivanje hrane. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Student treba da ume da uzme uzorak u zavisnosti od nameravanog ispitivanja, da zna da odabere metodu ispitivanja prema očekivanom ishodu i da razume korišćenje računara pri obradi rezultata. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Uzorkovanje, pakovanje, transport i čuvanje uzoraka. Usitnjavanje, homogenizovanje, odmeravanje uzorka. Propratna dokumentacija. Izbor metoda i redosleda ispitivanja. Metode senzorne analize. Kvalitativna i kvantitativna analiza. Osnovne hemijske analize hrane, turbidometrija, nefelometrija, pH -metrija. Hromatografske metode Brze metode da dokazivanje patogena u hrani. | |||
Sadržaj praktične nastave | Izbor, obuka i trening ocenjivača senzornih svojstava. Priprema uzoraka. Metode senzorne analize: Standardne metode za ispitivanje sastava i fizičko hemijskih osobina namirnica. Spektrofotometrijske metode. Metode za detekciju, određivanje broja i izolaciju patogenih mikroorganizama iz hrane i metode za njihovu identifikaciju . | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
4 | ||||
Metode izvođenja nastave | Teorijska nastava sa interaktivnim učenjem, uz primenu audio-vizuelnih metoda (PowerPoint prezentacije). Praktičan rad se izvodi u laboratoriji Katedre za higijenu i tehnologiju namirnica animalnog porekla. | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 20 | Pismeni ispit | 20 | |
Praktična nastava | 30 | Usmeni ispit | 10 | |
Projekti | 20 | |||
Kolokvijumi | ||||
Seminari |