14С1И04 - Састав и особине намирница анималног порекла
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Састав и особине намирница анималног порекла | |||
Акроним | 14С1И04 | |||
Студијски програм | Ветеринарска медицина | |||
Модул | ||||
Тип студија | специјалистичке академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 8.0 | Статус предмета | изборни | |
Условљност другим предметима | Уписан први семестар | Облик условљености | ||
Циљеви изучавања предмета | Да упозна студенте са саставом и особинама меса, млека, рибе, меда, јаја и њихових производа | |||
Исходи учења (стечена знања) | Студент треба да зна основне чињенице о саставу и особинама намирница анималног порекла и да разуме разлику између намирница према особинама и саставу и на основу тога да процењује квалитет и исправност намирница. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Грађа и састав меса, постморталне промене скелетних мишића, зрење меса, особине меса, месо дивљачи и егзотичних животиња. Особине и састав производа од меса. Састав и особине млека и производа од млека. Грађа, састав и особине јестивих ткива рибе и производа од рибе. Грађа, састав и особине јаја и производа од јаја. Састав и особине меда. Храњива вредност намирница. | |||
Садржај практичне наставе | Испитивање особина и састава меса, млека, рибе, јаја, меда и њихових производа. | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
2 | 1 | 2 | ||
Методе извођења наставе | Теоријска настава са интерактивним учењем, уз примену аудиовизуелних метода. Практична настава у објектима за производњу намирница и лабораторијама. | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 5 | Писмени испит | 30 | |
Практична настава | 15 | Усмени испит | 20 | |
Пројекти | ||||
Колоквијуми | ||||
Семинари | 30 |