Навигација

14С1И04 - Састав и особине намирница анималног порекла

Спецификација предмета
НазивСастав и особине намирница анималног порекла
Акроним14С1И04
Студијски програмВетеринарска медицина
Модул
Тип студијаспецијалистичке академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ8.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаУписан први семестарОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаДа упозна студенте са саставом и особинама меса, млека, рибе, меда, јаја и њихових производа
    Исходи учења (стечена знања)Студент треба да зна основне чињенице о саставу и особинама намирница анималног порекла и да разуме разлику између намирница према особинама и саставу и на основу тога да процењује квалитет и исправност намирница.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеГрађа и састав меса, постморталне промене скелетних мишића, зрење меса, особине меса, месо дивљачи и егзотичних животиња. Особине и састав производа од меса. Састав и особине млека и производа од млека. Грађа, састав и особине јестивих ткива рибе и производа од рибе. Грађа, састав и особине јаја и производа од јаја. Састав и особине меда. Храњива вредност намирница.
    Садржај практичне наставеИспитивање особина и састава меса, млека, рибе, јаја, меда и њихових производа.
    Литература
    1. Вуковић И: Основе технологије меса, ФВМ, Београд 2012.
    2. Стојановић Л. Катић В: Хигијена млека ФВМ, Београд 2011.
    3. Балтић М, Теодоровић В: Хигијена меса рибa, ракова и шкољки ФВМ, Београд, 1998.
    4. Теодоровић В: Хигијена меса дивљачи и егзотичних животиња, ФВМ, Београд, 2007
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    212
    Методе извођења наставеТеоријска настава са интерактивним учењем, уз примену аудиовизуелних метода. Практична настава у објектима за производњу намирница и лабораторијама.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања5Писмени испит30
    Практична настава15Усмени испит20
    Пројекти
    Колоквијуми
    Семинари30