14И5ИО04 - Хигијена и технологија намирница анималног порекла 1
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Хигијена и технологија намирница анималног порекла 1 | |||
Акроним | 14И5ИО04 | |||
Студијски програм | Ветеринарска медицина | |||
Модул | ||||
Тип студија | интегрисане академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 4.0 | Статус предмета | изборни | |
Условљност другим предметима | Нема | Облик условљености | ||
Циљеви изучавања предмета | Да продуби знања и вештине студената стечене у обавезном делу студијског програма и усмери их ка кључним и најсавременијим аспектима проблематике: производње и прераде млека, анализе и оцене безбедности и квалитета производа од млека. | |||
Исходи учења (стечена знања) | Студенти треба да познају: основне принципе производње и прераде млека и захтеве за безбедност и квалитет млека и производа од млека; да разумеју: основе технолошких поступака у преради млека; да умеју да ураде анализе и процене безбедност и квалитет млека и производа | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Утицај здравственог стања млечне жлезде и примарне обраде млека на технолошке особине млека; поступци прераде у млекарској индустрији са аспекта конзервисања: термичка обрада, ферментација, дехидратација и концентрација. Микробиолошки критеријуми. Утврђивање рока употребе . Алергени у производима од млека. Декларисање производа од млека. | |||
Садржај практичне наставе | Испитивање утицаја састава млека на технолошке особине млека. Испитивање производа од млека у односу на микробиолошке критеријуме. Детекција и одрeђивање броја Listeria monocytogenes. Детекција Salmonella spp.. Одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока у сиру и млеку у праху. Одређивање броја E. coli . Одређивање броја Enterobacteriaceae. | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
2 | 2 | |||
Методе извођења наставе | Настава ће бити организована у предаваоницама Факултета, кроз низ кохерентних тематских блокова (ТБ) организованих кроз (више) недељно трајање. Теоријска настава се базира на предавањима уз обилно коришћење илустрованог и интерактивног материјала, као и архивиране документације Катедре. Практична настава се одржава у лабораторијама Факултета и у објектима за производњу и прераду млека. | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 10 | Писмени испит | ||
Практична настава | 30 | Усмени испит | 30 | |
Пројекти | ||||
Колоквијуми | 10 | |||
Семинари | 20 |