14I5IO04 - Higijena i tehnologija namirnica animalnog porekla 1
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Higijena i tehnologija namirnica animalnog porekla 1 | |||
Akronim | 14I5IO04 | |||
Studijski program | Veterinarska medicina | |||
Modul | ||||
Tip studija | integrisane akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 4.0 | Status predmeta | izborni | |
Uslovljnost drugim predmetima | Nema | Oblik uslovljenosti | ||
Ciljevi izučavanja predmeta | Da produbi znanja i veštine studenata stečene u obaveznom delu studijskog programa i usmeri ih ka ključnim i najsavremenijim aspektima problematike: proizvodnje i prerade mleka, analize i ocene bezbednosti i kvaliteta proizvoda od mleka. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Studenti treba da poznaju: osnovne principe proizvodnje i prerade mleka i zahteve za bezbednost i kvalitet mleka i proizvoda od mleka; da razumeju: osnove tehnoloških postupaka u preradi mleka; da umeju da urade analize i procene bezbednost i kvalitet mleka i proizvoda | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Uticaj zdravstvenog stanja mlečne žlezde i primarne obrade mleka na tehnološke osobine mleka; postupci prerade u mlekarskoj industriji sa aspekta konzervisanja: termička obrada, fermentacija, dehidratacija i koncentracija. Mikrobiološki kriterijumi. Utvrđivanje roka upotrebe . Alergeni u proizvodima od mleka. Deklarisanje proizvoda od mleka. | |||
Sadržaj praktične nastave | Ispitivanje uticaja sastava mleka na tehnološke osobine mleka. Ispitivanje proizvoda od mleka u odnosu na mikrobiološke kriterijume. Detekcija i određivanje broja Listeria monocytogenes. Detekcija Salmonella spp.. Određivanje broja koagulaza pozitivnih stafilokoka u siru i mleku u prahu. Određivanje broja E. coli . Određivanje broja Enterobacteriaceae. | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
2 | 2 | |||
Metode izvođenja nastave | Nastava će biti organizovana u predavaonicama Fakulteta, kroz niz koherentnih tematskih blokova (TB) organizovanih kroz (više) nedeljno trajanje. Teorijska nastava se bazira na predavanjima uz obilno korišćenje ilustrovanog i interaktivnog materijala, kao i arhivirane dokumentacije Katedre. Praktična nastava se održava u laboratorijama Fakulteta i u objektima za proizvodnju i preradu mleka. | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 10 | Pismeni ispit | ||
Praktična nastava | 30 | Usmeni ispit | 30 | |
Projekti | ||||
Kolokvijumi | 10 | |||
Seminari | 20 |