14И5О03 - Хигијена и технологија млека
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Хигијена и технологија млека | |||
Акроним | 14И5О03 | |||
Студијски програм | Ветеринарска медицина | |||
Модул | ||||
Тип студија | интегрисане академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 6.0 | Статус предмета | обавезан | |
Условљност другим предметима | Oснове хигијене намирница анималног порекла | Облик условљености | ||
Циљеви изучавања предмета | Упознавање студента са теоријским и практичним значајем хигијене и технологије млека и стицање знања неопходних за укључивање у систем безбедности хране, и доношење самосталних одлука о здравственој исправности млека и производа од млека, као и оцене услова за производњу и прераду млека. | |||
Исходи учења (стечена знања) | Студент треба да зна састав и физичко-хемијске особине млека, микробиолошке и хемијске хазарде који могу настати у млеку; услове производње млека и прераде млека у производе, процену здравствене исправност млека и производа од млека; да разуме процесе добијања и прераде млека. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Морфологија млечне жлезде. Физиологија лактације. Састав и физичко- хемијске особине млека. Mужа крава.Примарна обрада и транспорт млека. Микрофлора млека. Маститиси.Болести које се преносе млеком. Хемијски загађивачи у млеку. Hazard analysis and critical control points.Термичка обрада млека.Ферментациони процеси. Технолошки процеси који доводе до повећања суве материје и масти. | |||
Садржај практичне наставе | Састав и физичко-хемијских особина млека.Доказивање фермената. Фалсификовања млека водом. Утврђивање поремећаја у секрецији.Oдређивање броја аеробних бактерија.Индекс и индикатор микроорганизми. Патогене бактерије. Резидуе ветеринарских лекова. Хигијена површина и амбалаже. Контрола декларације. Јачина сирила. Квалитет ферментисаних производа, сира, маслаца и млека у праху. | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
4 | 2 | |||
Методе извођења наставе | Теоријска настава са интерактивним учењем, уз примену аудио-визуелних метода (PowerPoint презентације). Практичан рад се изводи у лабораторији за испитивање састава и физичко-хемијских особина млека и производа од млека, лабораторији за микробиолошко испитивање млека и производа од млека и у погонима млекаре. | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 10 | Писмени испит | 20 | |
Практична настава | 10 | Усмени испит | 30 | |
Пројекти | ||||
Колоквијуми | 30 | |||
Семинари |