14I5O03 - Higijena i tehnologija mleka
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Higijena i tehnologija mleka | |||
Akronim | 14I5O03 | |||
Studijski program | Veterinarska medicina | |||
Modul | ||||
Tip studija | integrisane akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 6.0 | Status predmeta | obavezan | |
Uslovljnost drugim predmetima | Osnove higijene namirnica animalnog porekla | Oblik uslovljenosti | ||
Ciljevi izučavanja predmeta | Upoznavanje studenta sa teorijskim i praktičnim značajem higijene i tehnologije mleka i sticanje znanja neophodnih za uključivanje u sistem bezbednosti hrane, i donošenje samostalnih odluka o zdravstvenoj ispravnosti mleka i proizvoda od mleka, kao i ocene uslova za proizvodnju i preradu mleka. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Student treba da zna sastav i fizičko-hemijske osobine mleka, mikrobiološke i hemijske hazarde koji mogu nastati u mleku; uslove proizvodnje mleka i prerade mleka u proizvode, procenu zdravstvene ispravnost mleka i proizvoda od mleka; da razume procese dobijanja i prerade mleka. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Morfologija mlečne žlezde. Fiziologija laktacije. Sastav i fizičko- hemijske osobine mleka. Muža krava.Primarna obrada i transport mleka. Mikroflora mleka. Mastitisi.Bolesti koje se prenose mlekom. Hemijski zagađivači u mleku. Hazard analysis and critical control points.Termička obrada mleka.Fermentacioni procesi. Tehnološki procesi koji dovode do povećanja suve materije i masti. | |||
Sadržaj praktične nastave | Sastav i fizičko-hemijskih osobina mleka.Dokazivanje fermenata. Falsifikovanja mleka vodom. Utvrđivanje poremećaja u sekreciji.Određivanje broja aerobnih bakterija.Indeks i indikator mikroorganizmi. Patogene bakterije. Rezidue veterinarskih lekova. Higijena površina i ambalaže. Kontrola deklaracije. Jačina sirila. Kvalitet fermentisanih proizvoda, sira, maslaca i mleka u prahu. | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
4 | 2 | |||
Metode izvođenja nastave | Teorijska nastava sa interaktivnim učenjem, uz primenu audio-vizuelnih metoda (PowerPoint prezentacije). Praktičan rad se izvodi u laboratoriji za ispitivanje sastava i fizičko-hemijskih osobina mleka i proizvoda od mleka, laboratoriji za mikrobiološko ispitivanje mleka i proizvoda od mleka i u pogonima mlekare. | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 10 | Pismeni ispit | 20 | |
Praktična nastava | 10 | Usmeni ispit | 30 | |
Projekti | ||||
Kolokvijumi | 30 | |||
Seminari |