14И4О08 - Основе хигијене намирница анималног порекла
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Основе хигијене намирница анималног порекла | |||
Акроним | 14И4О08 | |||
Студијски програм | Ветеринарска медицина | |||
Модул | ||||
Тип студија | интегрисане академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 3.0 | Статус предмета | обавезан | |
Условљност другим предметима | нема | Облик условљености | ||
Циљеви изучавања предмета | Упознавање са теоријским и практичним знањима везаним за услове за производњу намирница, микробиологију намирница, основне принципе добре производне и хигијенске праксе, квалитет и безбедност хране. | |||
Исходи учења (стечена знања) | Студенти треба да знају врсте и значај намирница, услове за производњу намирница, безбедност намирница и микроорганизме од значаја за намирнице, да разумеју принципе добре производне и хигијенске праксе, | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Намирнице анималног порекла.Услови за производњу намирница. Безбедност намирица. Извори контаминације намирница микроорганизмима. Микрофлора намирница анималног порекла: патогене врсте, изазивачи квара, корисне врсте. Екологија микроорганизама. Храна као средина за размножавање микроорганизама. Процесни фактори који утичу на микроорганизме у храни. | |||
Садржај практичне наставе | Упознавање са условима за производњу намирница у пракси. Принципи рада у лабораторији за микробиолошко испитивање намирница. Узорковање намирница за микробиолошко испитивање. Методе микробиолошког испитивања. Микробиолошки критеријуми за храну. | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
2 | 1 | |||
Методе извођења наставе | Теоријска настава са интерактивним учењем, уз примену аудио - визуелних метода (PowerPoint презентације, филмови), лабораторијске вежбе, демонстрације и практичне вежбе у кланицама и другим објектима за производњу намирница анималног порекла | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 10 | Писмени испит | 30 | |
Практична настава | 10 | Усмени испит | 20 | |
Пројекти | ||||
Колоквијуми | 30 | |||
Семинари |