Навигација

14И4О08 - Основе хигијене намирница анималног порекла

Спецификација предмета
НазивОснове хигијене намирница анималног порекла
Акроним14И4О08
Студијски програмВетеринарска медицина
Модул
Тип студијаинтегрисане академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ3.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметиманемаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаУпознавање са теоријским и практичним знањима везаним за услове за производњу намирница, микробиологију намирница, основне принципе добре производне и хигијенске праксе, квалитет и безбедност хране.
    Исходи учења (стечена знања)Студенти треба да знају врсте и значај намирница, услове за производњу намирница, безбедност намирница и микроорганизме од значаја за намирнице, да разумеју принципе добре производне и хигијенске праксе,
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеНамирнице анималног порекла.Услови за производњу намирница. Безбедност намирица. Извори контаминације намирница микроорганизмима. Микрофлора намирница анималног порекла: патогене врсте, изазивачи квара, корисне врсте. Екологија микроорганизама. Храна као средина за размножавање микроорганизама. Процесни фактори који утичу на микроорганизме у храни.
    Садржај практичне наставеУпознавање са условима за производњу намирница у пракси. Принципи рада у лабораторији за микробиолошко испитивање намирница. Узорковање намирница за микробиолошко испитивање. Методе микробиолошког испитивања. Микробиолошки критеријуми за храну.
    Литература
    1. Modern Food Microbiology, Sixth Edition, James M.Jay. An Aspen Publication. Aspen Publishers, Inc. Gaithersburg, Maryland 2000.
    2. Varnam AH: Foodborne Pathogen, Manson Publishing, London, 1996
    3. Luning PA, Marcelis WJ, Jongen WMF: Food Quality Management a Techno-managerial Approach.Wageningen Pres, Wageningen, 2002
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    21
    Методе извођења наставеТеоријска настава са интерактивним учењем, уз примену аудио - визуелних метода (PowerPoint презентације, филмови), лабораторијске вежбе, демонстрације и практичне вежбе у кланицама и другим објектима за производњу намирница анималног порекла
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит30
    Практична настава10Усмени испит20
    Пројекти
    Колоквијуми30
    Семинари