14I4O08 - Osnove higijene namirnica animalnog porekla
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Osnove higijene namirnica animalnog porekla | |||
Akronim | 14I4O08 | |||
Studijski program | Veterinarska medicina | |||
Modul | ||||
Tip studija | integrisane akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 3.0 | Status predmeta | obavezan | |
Uslovljnost drugim predmetima | nema | Oblik uslovljenosti | ||
Ciljevi izučavanja predmeta | Upoznavanje sa teorijskim i praktičnim znanjima vezanim za uslove za proizvodnju namirnica, mikrobiologiju namirnica, osnovne principe dobre proizvodne i higijenske prakse, kvalitet i bezbednost hrane. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Studenti treba da znaju vrste i značaj namirnica, uslove za proizvodnju namirnica, bezbednost namirnica i mikroorganizme od značaja za namirnice, da razumeju principe dobre proizvodne i higijenske prakse, | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Namirnice animalnog porekla.Uslovi za proizvodnju namirnica. Bezbednost namirica. Izvori kontaminacije namirnica mikroorganizmima. Mikroflora namirnica animalnog porekla: patogene vrste, izazivači kvara, korisne vrste. Ekologija mikroorganizama. Hrana kao sredina za razmnožavanje mikroorganizama. Procesni faktori koji utiču na mikroorganizme u hrani. | |||
Sadržaj praktične nastave | Upoznavanje sa uslovima za proizvodnju namirnica u praksi. Principi rada u laboratoriji za mikrobiološko ispitivanje namirnica. Uzorkovanje namirnica za mikrobiološko ispitivanje. Metode mikrobiološkog ispitivanja. Mikrobiološki kriterijumi za hranu. | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
2 | 1 | |||
Metode izvođenja nastave | Teorijska nastava sa interaktivnim učenjem, uz primenu audio - vizuelnih metoda (PowerPoint prezentacije, filmovi), laboratorijske vežbe, demonstracije i praktične vežbe u klanicama i drugim objektima za proizvodnju namirnica animalnog porekla | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 10 | Pismeni ispit | 30 | |
Praktična nastava | 10 | Usmeni ispit | 20 | |
Projekti | ||||
Kolokvijumi | 30 | |||
Seminari |