Навигација

проф. др Невена Грковић

ванредни професор
Катедра за хигијену и технологију намирница анималног порекла
062/886 82 40

Предмети

14И4О08Основе хигијене намирница анималног порекла
14И5О05Хигијена и технологија меса
14И6О05Контрола намирница анималног порекла

Библиографија

Књиге и библиографије

Једно здравље

А. Радаљ, Б. Сувајџић, Б. Плавшић, В. Бјеговић Микановић, Д. Богуновић, Д. Крњаић, И. Гајић, К. Ненадовић, Љ. Јовановић, M. Сабовљевић, М. Вучићевић, М. Димитријевић, Н. Стевић, Н. Грковић, Н. Карабасил, Н. Чобановић, С. Стајковић, С. Булајић, С. Радојичић, Једно здравље, Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине, Центар за издавачку делатност и промет учила, 2024

АуториАндреа Радаљ, Бранко Сувајџић, Budimir Plavšić, Vesna Bjegović Mikanović, Даница Богуновић, Дејан Крњаић, Ina Gajić, Катарина Ненадовић, Љубомир Јовановић, Marko Sabovljević, Милош Вучићевић, Мирјана Димитријевић, Наташа Стевић, Невена Грковић, Неђељко Карабасил, Никола Чобановић, Силвана Стајковић, Снежана Булајић и Соња Радојичић
Година2024
ИздавачУниверзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине, Центар за издавачку делатност и промет учила
ISBN978-86-80446-73-8
broj strana227
Тип књигеуџбеник
Број страна227

Радови у часописима са SCI листе

Identifying Physiological Stress Biomarkers for Prediction of Pork Quality Variation

N. Čobanović, S. Stanković, М. Димитријевић, Б. Сувајџић, Н. Грковић, Д. Василев, Н. Карабасил, Identifying Physiological Stress Biomarkers for Prediction of Pork Quality Variation, Animals (Basel), Vol. 10, No. 4, pp. 1 - 18, Apr, 2020

АуториНикола Чобановић, Сања Станковић, Мирјана Димитријевић, Бранко Сувајџић, Невена Грковић, Драган Василев и Неђељко Карабасил
Година2020
DOIhttps://doi.org/10.3390/ani10040614
ЧасописAnimals (Basel)
Волумен10
Број4
Страна од1
Страна до18

Biochemical composition and biometric parameters of Mytilus galloprovincialis from Boka Kotorska Bay in Southern Adriatic Sea

N. Grković, Biochemical composition and biometric parameters of Mytilus galloprovincialis from Boka Kotorska Bay in Southern Adriatic Sea, Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society, Vol. 71, No. 3, pp. 2338 - 2348, 2020

АуториНевена Грковић
Година2020
ЧасописJournal of the Hellenic Veterinary Medical Society
Волумен71
Број3
Страна од2338
Страна до2348

Biochemical composition and biometric parameters of Mytilus galloprovincialis from Boka Kotorska Bay in Southern Adriatic Sea

Н. Грковић, В. Теодоровић, В. Ђорђевић, Н. Карабасил, С. Стајковић, Д. Василев, И. Зубер Богдановић, С. Јанковић, Б. Велебит, M. Dimitrijević, Biochemical composition and biometric parameters of Mytilus galloprovincialis from Boka Kotorska Bay in Southern Adriatic Sea, Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society, pp. 2338 - 2348, Oct, 2020

АуториНевена Грковић, Владо Теодоровић, Весна Ђорђевић, Неђељко Карабасил, Силвана Стајковић, Драган Василев, Ивана Зубер Богдановић, Саша Јанковић, Бранко Велебит и Мирјана Димитријевић
Година2020
ЧасописJournal of the Hellenic Veterinary Medical Society
Страна од2338
Страна до2348

Inhibition of Listeria monocytogenes growth on vacuum packaged rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) with carvacrol and eugenol.

М. Димитријевић, Nevena Grkovic, М. Балтић, Н. Карабасил, Д. Василев, В. Теодоровић, Inhibition of Listeria monocytogenes growth on vacuum packaged rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) with carvacrol and eugenol., Journal of Food Safety, pp. 22 - 31, Oct, 2018

АуториМирјана Димитријевић, Невена Грковић, Милан Балтић, Неђељко Карабасил, Драган Василев и Владо Теодоровић
Година2018
DOIDOI:10.1111/jfs.12553
ЧасописJournal of Food Safety
Страна од22
Страна до31

Influence of Environmental Conditions on Norovirus Presence in Mussels Harvested in Montenegro

N. Ilić, B. Velebit, V. Teodorović, V. Đorđević, N. Karabasil, D. Vasilev, S. Đurić, B. Adžić, M. Dimitrijević, Influence of Environmental Conditions on Norovirus Presence in Mussels Harvested in Montenegro, FOOD AND ENVIRONMENTAL VIROLOGY, pp. 1 - 9, Apr, 2017

АуториНевена Грковић, Branko Velebit, Владо Теодоровић, Vesna Đorđević, Неђељко Карабасил, Драган Василев, Споменка Ђурић, Bojan Adžić и Мирјана Димитријевић
Година2017
DOI10.1007/s12560-017-9298-0
ЧасописFOOD AND ENVIRONMENTAL VIROLOGY
Страна од1
Страна до9

THE INFLUENCE OF PRE-MORTEM CONDITIONS ON PALE, SOFT AND EXUDATIVE (PSE) AND DARK, FIRM AND DRY (DFD) PORK MEAT

N. Čobanović, N. Karabasil, S. Stajkovic, N. Ilić, Б. Сувајџић, M. Petrović, V. Teodorović, THE INFLUENCE OF PRE-MORTEM CONDITIONS ON PALE, SOFT AND EXUDATIVE (PSE) AND DARK, FIRM AND DRY (DFD) PORK MEAT, ACTA VETERINARIA-BEOGRAD, Vol. 66, No. 2, pp. 172 - 186, Jun, 2016

АуториНикола Чобановић, Неђељко Карабасил, Silvana Stajkovic, Невена Грковић, Бранко Сувајџић, Miloš Petrović и Владо Теодоровић
Година2016
DOI0.1515/acve-2016-0015
ЧасописACTA VETERINARIA-BEOGRAD
Волумен66
Број2
Страна од172
Страна до186

Радови у часописима ван SCI листе

The nutritional profile and technological properties of rabbit meat

Б. Сувајџић, N. Čobanović, Н. Грковић, I. Vićić, Д. Василев, The nutritional profile and technological properties of rabbit meat, Meat technology, Vol. 64, No. 2, pp. 171 - 176, Nov, 2025

АуториБранко Сувајџић, Никола Чобановић, Невена Грковић, Ivan Vićić и Драган Василев
Година2025
DOIhttps://doi.org/10.18485/meattech.2023.64.2.31
ЧасописMeat technology
Волумен64
Број2
Страна од171
Страна до176

Main pre-slaughter factors affecting carcass bruising and meat quality in beef cattle

I. Vićić, M. Petrović, N. Čobanović, M. Dimitrijević, N. Grković, M. Sinđić, N. Karabasil, Main pre-slaughter factors affecting carcass bruising and meat quality in beef cattle, VETERINARY RESEARCH COMMUNICATIONS, Vol. 49, No. 56, pp. 1 - 8, Jan, 2025

АуториIvan Vićić, Miloš Ži. Petrović, Никола Чобановић, Мирјана Димитријевић, Невена Грковић, Милијана Синђић и Неђељко Карабасил
Година2025
DOIhttps://doi.org/10.1007/s11259-024-10625-4
ЧасописVETERINARY RESEARCH COMMUNICATIONS
Волумен49
Број56
Страна од1
Страна до8

Assessment of microbiological status of fresh gilthead seabream (Sparus aurata) from aquaculture in Adriatic sea, Montenegro Microbiology of gilthead seabream

N. Grković, I. Zuber Bogdanović, S. Djurić, N. Čobanović, B. Suvajdžić, I. Vićić, N. Karabasil, M. Dimitrijević, Assessment of microbiological status of fresh gilthead seabream (Sparus aurata) from aquaculture in Adriatic sea, Montenegro Microbiology of gilthead seabream, Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society, Vol. 76, No. 1, pp. 8521 - 8526, Jan, 2025

АуториНевена Грковић, Ivana Zuber Bogdanović, Spomenka Djurić, Никола Чобановић, Бранко Сувајџић, Ivan Vićić, Неђељко Карабасил и Мирјана Димитријевић
Година2025
DOIhttps://doi.org/10.12681/jhvms.31855
ЧасописJournal of the Hellenic Veterinary Medical Society
Волумен76
Број1
Страна од8521
Страна до8526

Eggshell colour affecting the safety and quality of Japanese quail eggs (Coturnix coturnix japonica)

M. Ludoški, N. Grković, B. Suvajdžić, I. Vićić, I. Branković Lazić, T. Baltić, N. Čobanović, Eggshell colour affecting the safety and quality of Japanese quail eggs (Coturnix coturnix japonica), BRITISH POULTRY SCIENCE, pp. 1 - 13, Jul, 2025

АуториMirjana Ludoški, Невена Грковић, Бранко Сувајџић, Ivan Vićić, Ivana Branković Lazić, Tatjana Baltić и Никола Чобановић
Година2025
DOIhttps://doi.org/10.1080/00071668.2025.2527225
ЧасописBRITISH POULTRY SCIENCE
Страна од1
Страна до13

Relationship between skin lesion severity and physiometabolic blood profile, microbial counts and carcass and meat quality characteristics in slaughtered pigs

N. Čobanović, N. Grković, I. Vićić, M. Radaković, K. Spariosu, S. Stanković, N. Karabasil, Relationship between skin lesion severity and physiometabolic blood profile, microbial counts and carcass and meat quality characteristics in slaughtered pigs, MEAT SCIENCE, Vol. 229, Aug, 2025

АуториНикола Чобановић, Невена Грковић, Иван Вићић, Милена Радаковић, Кристина Спариосу, Сања Ђ Станковић и Неђељко Карабасил
Година2025
DOIhttps://doi.org/10.1016/j.meatsci.2025.109923
ЧасописMEAT SCIENCE
Волумен229
Страна од109923

Levels and accumulation of selected heavy metals in the One Health approach

Н. Грковић, N. Čobanović, Б. Сувајџић, D. Jovanović, М. Димитријевић, Levels and accumulation of selected heavy metals in the One Health approach, Meat technology, Vol. 64, No. 2, pp. 155 - 159, Nov, 2025

АуториНевена Грковић, Никола Чобановић, Бранко Сувајџић, Dragoljub Jovanović и Мирјана Димитријевић
Година2025
DOIhttps://doi.org/10.18485/meattech.2023.64.2.28
ЧасописMeat technology
Волумен64
Број2
Страна од155
Страна до159

Influence of Loading Density and Gender on the Welfare and Meat Quality of Horses During Transport for Slaughter

V. Božić Jovanović, R. Trailović, I. Vićić, N. Grković, M. Radaković, N. Karabasil, A. Kaić, N. Čobanović, Influence of Loading Density and Gender on the Welfare and Meat Quality of Horses During Transport for Slaughter, Animals (Basel), Vol. 14, No. 21, Oct, 2024

АуториВесна Божић Јовановић, Ружица Траиловић, Иван Вићић, Невена Грковић, Милена Радаковић, Неђељко Карабасил, Ана Каић и Никола Чобановић
Година2024
DOIhttps://doi.org/10.3390/ani14213069
ЧасописAnimals (Basel)
Волумен14
Број21
Страна од3069

Consequences of Transport Conditions on the Welfare of Slaughter Pigs with Different Health Status and RYR-1 Genotype

Н. Чобановић, S. Čalović, Б. Сувајџић, Н. Грковић, Н. Карабасил, Consequences of Transport Conditions on the Welfare of Slaughter Pigs with Different Health Status and RYR-1 Genotype, Animals (Basel), Vol. 14, Jan, 2024

АуториНикола Чобановић, Сара Ковачевић, Бранко Сувајџић, Невена Грковић и Неђељко Карабасил
Година2024
DOI10.3390/ani14020191
ЧасописAnimals (Basel)
Волумен14

Effects of coccidiosis on the welfare, growth performance, carcass and meat quality of broilers

N. Čobanović, S. Čalović, Н. Грковић, S. Knežević, M. Pajić, Effects of coccidiosis on the welfare, growth performance, carcass and meat quality of broilers, Scientific Papers: Animal Science and Biotechnologies, Vol. 57, No. 1, pp. 211 - 218, May, 2024

АуториНикола Чобановић, Sara Čalović, Невена Грковић, Slobodan Knežević и Marko Pajić
Година2024
ЧасописScientific Papers: Animal Science and Biotechnologies
Волумен57
Број1
Страна од211
Страна до218

Fibrinous pericarditis in slaughtered pigs: impact on welfare, growth performance and carcass and meat quality

D. Pajičić, С. Ковачевић, Н. Грковић, Б. Сувајџић, I. Vićić, Н. Карабасил, N. Čobanović, Fibrinous pericarditis in slaughtered pigs: impact on welfare, growth performance and carcass and meat quality, Biotechnology in Animal Husbandry (Online), Vol. 40, No. 2, pp. 115 - 129, Dec, 2024

АуториDjordje Pajičić, Сара Ковачевић, Невена Грковић, Бранко Сувајџић, Ivan Vićić, Неђељко Карабасил и Никола Чобановић
Година2024
DOIhttps://doi.org/10.2298/BAH2402115P
ЧасописBiotechnology in Animal Husbandry (Online)
Волумен40
Број2
Страна од115
Страна до129

Horse carcass and meat quality — current knowledge and research gaps

N. Čobanović, Н. Грковић, Б. Сувајџић, I. Vićić, Н. Карабасил, Horse carcass and meat quality — current knowledge and research gaps, Meat technology, Vol. 64, No. 2, pp. 160 - 165, Nov, 2023

АуториНикола Чобановић, Невена Грковић, Бранко Сувајџић, Ivan Vićić и Неђељко Карабасил
Година2023
DOIhttps://doi.org/10.18485/meattech.2023.64.2.29
ЧасописMeat technology
Волумен64
Број2
Страна од160
Страна до165

Quality of table eggs in relation to shell colour

Н. Ђокић, Б. Сувајџић, И. Вићић, Н. Грковић, Н. Карабасил, N. Čobanović, Quality of table eggs in relation to shell colour, Veterinarska stanica (Online), Vol. 54, No. 2, pp. 171 - 184, Jan, 2023

АуториНемања Ђокић, Бранко Сувајџић, Иван Вићић, Невена Грковић, Неђељко Карабасил и Никола Чобановић
Година2023
DOIhttps://doi.org/10.46419/vs.54.2.5
ЧасописVeterinarska stanica (Online)
Волумен54
Број2
Страна од171
Страна до184

Horse carcass and meat quality — current knowledge and research gaps

N. Čobanović, Н. Грковић, Б. Сувајџић, I. Vićić, Н. Карабасил, Horse carcass and meat quality — current knowledge and research gaps, Meat technology, Vol. 64, No. 2, pp. 160 - 165, Oct, 2023

АуториНикола Чобановић, Невена Грковић, Бранко Сувајџић, Ivan Vićić и Неђељко Карабасил
Година2023
DOIhttps://doi.org/10.18485/meattech.2023.64.2.29 160
ЧасописMeat technology
Волумен64
Број2
Страна од160
Страна до165

The nutritional profile and technological properties of rabbit meat

Б. Сувајџић, N. Čobanović, Н. Грковић, I. Vićić, Д. Василев, The nutritional profile and technological properties of rabbit meat, Meat Technology, Vol. 64, No. 2, pp. 171 - 176, Oct, 2023

АуториБранко Сувајџић, Никола Чобановић, Невена Грковић, Ivan Vićić и Драган Василев
Година2023
DOIhttps://doi.org/10.18485/meattech.2023.64.2.31
ЧасописMeat Technology
Волумен64
Број2
Страна од171
Страна до176

Levels and accumulation of selected heavy metals in the One Health approach

Н. Грковић, N. Čobanović, Б. Сувајџић, D. Jovanović, М. Димитријевић, Levels and accumulation of selected heavy metals in the One Health approach, Meat Technology, Vol. 64, No. 2, pp. 155 - 159, Oct, 2023

АуториНевена Грковић, Никола Чобановић, Бранко Сувајџић, Dragoljub Jovanović и Мирјана Димитријевић
Година2023
DOIhttps://doi.org/10.18485/meattech.2023.64.2.28
ЧасописMeat Technology
Волумен64
Број2
Страна од155
Страна до159

Sustainability of shellfish aquaculture in Montenegro - perspectives

М. Димитријевић, N. Grković, К. Аксентијевић, И. Зубер Богдановић, М. Николић, З. Павићевић, Д. Лаушевић, Sustainability of shellfish aquaculture in Montenegro - perspectives, Veterinarski glasnik, pp. 125 - 135, 2022

АуториМирјана Димитријевић, Невена Грковић, Ксенија Аксентијевић, Ивана Зубер Богдановић, Марко Николић, Зорица Павићевић и Дејан Лаушевић
Година2022
ЧасописVeterinarski glasnik
Страна од125
Страна до135

Sustainability of shellfish aquaculture in Montenegro-perspectives

M. Dimitrijević, И. Зубер Богдановић, Н. Грковић, К. Аксентијевић, М. Николић, З. Павићевић, Д. Лаушевић, Sustainability of shellfish aquaculture in Montenegro-perspectives, Veterinarski glasnik, pp. 1 - 11, Sep, 2022

АуториМирјана Димитријевић, Ивана Зубер Богдановић, Невена Грковић, Ксенија Аксентијевић, Марко Николић, Зорица Павићевић и Дејан Лаушевић
Година2022
DOIhttps://doi.org/10.2298/VETGL220315010D
ЧасописVeterinarski glasnik
Страна од1
Страна до11

Seasonal variation in the nutrient composition of mussels (Mytilus galloprovincialis)  from farms in Boka Kotorska Bay, Southern Adriatic Sea.

N. Grković, I. Zuber Bogdanović, С. Ђурић, Н. Карабасил, Б. Сувајџић, Н. Чобановић, В. Ђорђевић, Д. Василев, М. Димитријевић, Seasonal variation in the nutrient composition of mussels (Mytilus galloprovincialis)  from farms in Boka Kotorska Bay, Southern Adriatic Sea., Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergis, pp. bb - bb, 2022

АуториНевена Грковић, Ivana Zuber Bogdanović, Споменка Ђурић, Неђељко Карабасил, Бранко Сувајџић, Никола Чобановић, Весна Ђорђевић, Драган Василев и Мирјана Димитријевић
Година2022
DOI10.33988/auvfd.920577
ЧасописAnkara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergis
Страна одbb
Страна доbb

Efficacy of cold atmospheric plasma for inactivation of viruses on raspberries

Б. Велебит, л. Милојевић, Т. Балтић, N. Grković, S. Gummalla, М. Велебит, I. Škoko, S. Mojsova, П. Путник, Efficacy of cold atmospheric plasma for inactivation of viruses on raspberries, INNOVATIVE FOOD SCIENCE & EMERGING TECHNOLOGIES, pp. 103 - 121, 2022

АуториБранко Велебит, лазар Милојевић, Татјана Балтић, Невена Грковић, Sanjay Gummalla, Марина Велебит, Ines Škoko, Sandra Mojsova и Предраг Путник
Година2022
ЧасописINNOVATIVE FOOD SCIENCE & EMERGING TECHNOLOGIES
Страна од103
Страна до121

Seasonal variation in the nutrient composition of mussels (Mytilus galloprovincialis) from farms in Boka Kotorska Bay, Southern Adriatic Sea

Н. Грковић, И. Зубер Богдановић, С. Ђурић, Н. Карабасил, Б. Сувајџић, N. Čobanović, В. Ђорђевић, Д. Василев, М. Димитријевић, Seasonal variation in the nutrient composition of mussels (Mytilus galloprovincialis) from farms in Boka Kotorska Bay, Southern Adriatic Sea, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, pp. 1 - 23, Jul, 2022

АуториНевена Грковић, Ивана Зубер Богдановић, Споменка Ђурић, Неђељко Карабасил, Бранко Сувајџић, Никола Чобановић, Весна Ђорђевић, Драган Василев и Мирјана Димитријевић
Година2022
DOIhttps://doi.org/10.33988/auvfd.920577
ЧасописAnkara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Страна од1
Страна до23

Assessment of marketed table egg quality originating from different production systems

N. Čobanović, Н. Тодоровић, М. Кованџић, И. Вићић, Б. Сувајџић, Н. Грковић, Н. Карабасил, Assessment of marketed table egg quality originating from different production systems, Meat Technology, Vol. 66, No. 1, pp. 66 - 76, Jul, 2022

АуториНикола Чобановић, Нађа Тодоровић, Марија Кованџић, Иван Вићић, Бранко Сувајџић, Невена Грковић и Неђељко Карабасил
Година2022
DOIhttps://doi.org/10.18485/meattech.2022.63.1.7
ЧасописMeat Technology
Волумен66
Број1
Страна од66
Страна до76

UPLC-MS/MS determination of histamine levels in canned fish collected from Belgrade retail markets

M. Dimitrijević, S. Stefanović, N. Karabasil, D. Vasilev, N. Čobanović, N. Ilić, V. Đorđević, UPLC-MS/MS determination of histamine levels in canned fish collected from Belgrade retail markets, Meat technology, Vol. 57, No. 1, pp. 47 - 56, Sep, 2016

АуториМирјана Димитријевић, Srđan Stefanović, Неђељко Карабасил, Драган Василев, Никола Чобановић, Невена Грковић и Vesna Đorđević
Година2016
ЧасописMeat technology
Волумен57
Број1
Страна од47
Страна до56

Food hygiene – flexibility in traditional and small meat establishments.

N. Karabasil, T. Boskovic, М. Димитријевић, Д. Василев, В. Теодоровић, Н. Илић, В. Ђорђевић, Food hygiene – flexibility in traditional and small meat establishments., Procedia Food Science, Vol. 5, No. iii–v, pp. 140 - 143, 2015

АуториНеђељко Карабасил, Tamara Boskovic, Мирјана Димитријевић, Драган Василев, Владо Теодоровић, Невена Грковић и Весна Ђорђевић
Година2015
ЧасописProcedia Food Science
Волумен5
Бројiii–v
Страна од140
Страна до143

Uticaj vakuum-pakovanja i pakovanja sa modifikovanom atmosferom na sadržaj ukupnog isparljivog azota i senzornu ocenu mlevenog mesa

J. Đorđević, N. Čobanović, M. Bošković, М. Dokmanović, N. Ilić, B. Pećanac, M. Baltić, Uticaj vakuum-pakovanja i pakovanja sa modifikovanom atmosferom na sadržaj ukupnog isparljivog azota i senzornu ocenu mlevenog mesa, Veterinarski žurnal Republike Srpske, Vol. 14, No. 2, pp. 257 - 265, 2014

АуториJasna Đorđević, Никола Чобановић, Marija Bošković, Marija Dokmanović, Невена Грковић, Biljana Pećanac и Милан Балтић
Година2014
DOI10.7251/VETJ1402257DJ
ЧасописVeterinarski žurnal Republike Srpske
Волумен14
Број2
Страна од257
Страна до265