14И6О05 - Контрола намирница анималног порекла
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Контрола намирница анималног порекла | |||
Акроним | 14И6О05 | |||
Студијски програм | Ветеринарска медицина | |||
Модул | ||||
Тип студија | интегрисане академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 3.0 | Статус предмета | обавезан | |
Условљност другим предметима | нема | Облик условљености | ||
Циљеви изучавања предмета | Упознавање са теоријским и практичним аспектима квалитетета и контроле хране анималног порекла, стандардима и прописима и контроли производње и промета хране; примена сензорне анализе у контроли квалитета и савладавање неопходних вештина за самосталну оцену квалитета хране. | |||
Исходи учења (стечена знања) | Студент треба да зна који су то основни чиниоци који утичу на квалитет хране, разуме њихову међусобну зависност; познаје стандарде и прописе из области безбедности и квалитета хране и поступке контроле и промета хране анималног порекла; и зна да користи методе сензорне оцене хране. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Основне групе квалитета, одговорност и управљање; Стандарди и прописи о храни; Контрола производње и промета хране; Сензорна анализа хране: оцењивачи, просторије и припрема узорака, методе испитивања хране; Квалитет производа од меса и млека; Означавање хране, ознака квалитета и додата вредност производима. | |||
Садржај практичне наставе | Тестови за избор и обуку оцењивача; Сензорна оцена производа од меса; Сензорна оцена производа од млека; Означавање хране и калоријска вредност хране; квалитет хране – одабрана поглавља из области квалитета производа анималног порекла. | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
1 | 2 | |||
Методе извођења наставе | Теоријска настава са интерактивним учењем уз примену аудио- визуелних метода, практичне вежбе у лабораторији за сензорну анализу хране. | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 15 | Писмени испит | 40 | |
Практична настава | 20 | Усмени испит | ||
Пројекти | ||||
Колоквијуми | 25 | |||
Семинари |