14D2I65 - Konzervisanje namirnica fizičkim i hemijskim metodama
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Konzervisanje namirnica fizičkim i hemijskim metodama | |||
Akronim | 14D2I65 | |||
Studijski program | Veterinarska medicina | |||
Modul | ||||
Tip studija | doktorske akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 10.0 | Status predmeta | izborni | |
Uslovljnost drugim predmetima | upisan semestar u kome se sluša predmet | Oblik uslovljenosti | ||
Ciljevi izučavanja predmeta | Da student produbi specifična znanja stečena iz oblasti konzervisanja a hrane sa osnovnih studija; da omogući efikasno usvajanje znanja neophodnih za izradu disertacije. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | po uspešno završenom kursu student će usvojiti sledeća znanja: detaljno poznavanje uzročnika kvara i pojave kvara namirnica; detaljno poznavanje konvencionalnih i svremenih postupaka konzervisanja hrane; poznavanje metoda kontrole postupaka konzervisanja hrane; poznavanje aditiva i pakovanja hrane. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Osnove konzervisanja; Antimikrobni parametri. Hlađenje i smrzavanje; Ohlađeni i smrznuti proizvodi. Konzervisanje solima; Postupci i rizici soljenja i salamurenja. Dimljenje; Dimljeni proizvodi. Sušenje; Aktivnost vode; Sušeni prozvodi. Toplotna obrada; Termički obrađeni proizvodi. Konzervisanje pod visokim pritiskom; UV i Jonizujuće zračenje. Aditivi. Pakovanje. Kontrola postupaka konzervisanja. | |||
Sadržaj praktične nastave | Instrumentalne i laboratorijske metode kontrole postupaka konzervisanja | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
4 | ||||
Metode izvođenja nastave | Teorijska i; priprema seminarskog rada, javno izlaganje i kritička diskusija | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 10 | Pismeni ispit | 70 | |
Praktična nastava | Usmeni ispit | |||
Projekti | ||||
Kolokvijumi | ||||
Seminari | 20 |