Navigacija

14D2I71 - Ishrana životinja i kvalitet hrane animalnog porekla

Specifikacija predmeta
Naziv Ishrana životinja i kvalitet hrane animalnog porekla
Akronim 14D2I71
Studijski program Veterinarska medicina
Modul
Tip studija doktorske akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 10.0 Status predmeta izborni
      Uslovljnost drugim predmetima Upisan semestar u kome se sluša predmet Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Osposobljavanje studenata za uočavanje povezanosti između ishrane životinja u intenzivnom stočarstvu i parametara prinosa i kvaliteta mesa i kvaliteta drugih namirnica animalnog porekla.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Sticanje znanja vezano za izbor hraniva i njihov međusobni odnos kao i dodatke hrani za životinje koji utiču na parametre prinosa i kvaliteta mesa i kvalitet drugih namirnica animalnog porekla.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Energetska i proteinska hraniva i ishrana životinja. Značaj minerala i vitamina. Omega-6 i -3 masne kiseline i značaj u hrani animalnog porekla. Parametri prinosa mesa. Parametri kvaliteta mesa. Primeri uticaja izbora hraniva na parametre prinosa, kvaliteta i nutritivne vrednosti mesa, kao i druge hrane animalnog porekla.
      Sadržaj praktične nastave Ocena parametara prinosa i kvaliteta mesa životinja sa različitih farmi (ista rasa-različita ishrana).
      Literatura
      1. 1. Opšta ishrana- Dragan Šefer, Zlatan Sinovec, FVM, 2008.
      2. 2. Ishrana domaćih životinja- Jovanović R., Dujić D., Glamočić D.: Stylos-izdavaštvo, Novi Sad, 2000.
      3. 3. Bezbednost hrane za životinje- Marković R., Petrujkić B., Šefer D., FVM, 2010.
      4. 4. Mikotoksini- pojava, efekti i prevencija- Sinovec Z., Resanović R., Sinovec S., Caligraph, Beograd, 2006.
      5. 5. Ishrana domaćih životinja- Nemanja Ševković, Simeon Pribićević, Isidor Rajić, Naučna knjiga, 1980.
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      4
      Metode izvođenja nastave Interaktivno učenje uz primenu audio-vizuelnih metoda (PowerPoint prezentacije i filmovi), seminarski radovi. Praktičan rad u laboratoriji Katedre za ishranu i botaniku, praktičan rad na terenu (fabrike hrane za životinje i farme).
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit 70
      Praktična nastava Usmeni ispit
      Projekti
      Kolokvijumi
      Seminari 20