Navigacija

14D2I72 - Bezbednost hrane za životinje

Specifikacija predmeta
Naziv Bezbednost hrane za životinje
Akronim 14D2I72
Studijski program Veterinarska medicina
Modul
Tip studija doktorske akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 10.0 Status predmeta izborni
      Uslovljnost drugim predmetima Upisan semestar u kome se sluša predmet Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Sticanje znanja o hranivima i njihovoj klasifikaciji, načinima proizvodnje, prerade i konzervisanja hrane za životinje, i faktorima koji utiču na kvarenje hrane, o uticaju higijenske ispravnosti i hemijskog sastava hraniva i hrane za životinje na zdravstveno stanje i proizvodne rezultate različitih proizvodnih kategorija i životinjskih vrsta, kao i na kvalitet namirnica animalnog porekla.
      Ishodi učenja (stečena znanja) 1. Prepozna uslove pod kojima može da dođe do kvara hrane za životinje kao i da prepozna promene ukoliko je do njih već došlo. 2. Definiše stepen promene kvaliteta hrane za životinje i njen uticaj na zdravstveno stanje i proizvodne rezultate životinja hranjenih takvom hranom. 3. Bude sposoban da uoči nepravilnosti i probleme do kojih dolazi zbog neadekvatne ishrane
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Čuvanje hrane za životinje. Konzervisanje hrane za životinje. Pripremanje hrane za životinje. Kvarenje i škodljivost hrane za životinje: fizički, hemijski i biološki faktori. Značaj bakterija i plesni. Paraziti hrane. Trovanje hranom: mikotoksini, organski otrovi, neorganske materije. Propisi o maksimalno dozvoljenim štetnim i zabranjenim materijama u stočnoj hrani.
      Sadržaj praktične nastave Uzimanje uzoraka. Organoleptički pregled. Određivanje upotrebljivosti hrane za životinje. Osnovi analitičkih postupaka: hemijske, mikotoksikološke i bakteriološke analize.
      Literatura
      1. 1. Opšta ishrana- Dragan Šefer, Zlatan Sinovec, FVM, 2008.
      2. 2. Ishrana domaćih životinja- Jovanović R., Dujić D., Glamočić D.: Stylos-izdavaštvo, Novi Sad, 2000.
      3. 3. Bezbednost hrane za životinje- Marković R., Petrujkić B., Šefer D., FVM, 2010.
      4. 4. Mikotoksini- pojava, efekti i prevencija- Sinovec Z., Resanović R., Sinovec S., Caligraph, Beograd, 2006.
      5. 5. Ishrana domaćih životinja- Nemanja Ševković, Simeon Pribićević, Isidor Rajić, Naučna knjiga, 1980.
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      4
      Metode izvođenja nastave Interaktivno učenje uz primenu audio-vizuelnih metoda (PowerPoint prezentacije i filmovi), seminarski radovi. Praktičan rad u laboratoriji Katedre za ishranu i botaniku, praktičan rad na terenu (fabrike hrane za životinje i farme).
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit 70
      Praktična nastava Usmeni ispit
      Projekti
      Kolokvijumi
      Seminari 20