14I2O02 - Stočarstvo
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Stočarstvo | |||
Akronim | 14I2O02 | |||
Studijski program | Veterinarska medicina | |||
Modul | ||||
Tip studija | integrisane akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 8.0 | Status predmeta | obavezan | |
Uslovljnost drugim predmetima | Zoologija i Anatomija | Oblik uslovljenosti | ||
Ciljevi izučavanja predmeta | Upoznavanje sa osnovama stočarske proizvodnje, metodama selekcije, metodama gajenja i efekata planske selekcije na proizvodnju i zdravlje domaćih životinja | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Student treba da upozna tehnologiju proizvodnje farmskih životinja, uzgoja i nege socijalnih životinja. Student treba da zna postupak sa životinjama, da zna da oceni eksterijer, zdravlje, proizvodnu vrednost životinja. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Uvod, značaj stočarstva, tipovi proizvodnje. Domestikacija. Rasa-pojam, opšte rasne karakteristike.Varijabilnost. Uticaj paragenetskihfaktora na zdravlje i proizvodnju. Konstitucija, kondicija, temperament, ćud. Genetski aspekti selekcije životinja, selekcija na osnovu eksterijera i proizvodnih osobina, porekla i potomstva. Primena genetskih markera u selekciji. Metode gajenja: gajenje u čistoj rasi, gajenje ukrštanjem, autbriding i heterozis. Savremeni biotehnološki postupci. Ocena priplodne i proizvodne vrednosti. Ekonomski značaj, proizvodni tipovi i rase goveda, proizvodnja mleka i mesa, metode gajenja, razmnožavanje goveda i odgajanje teladi, Selekcija. Značaj i stanje svinjarstva, proizvodni tipovi svinja, rase, proizvodnja mesa i masti, razmnožavanje svinja i odgajanje prasadi, metode gajenja i selekcija. Ekonomski značaj, proizvodni tipovi ovaca, rase ovaca, razmnožavanje ovaca i odgajanje jagnjadi, metode gajenja, selekcija. Ekonomski značaj kozarstva, rase koza, proizvodnja mleka, metode gajenja, selekcija, razmnožavanje koza i odgajanje jaradi. Proizvodnja jaja i mesa, proizvodni tipovi i rase živine, razmnožavanje živine, izvođenje i odgajanje pilića, hibridizacija, hibridi, selekcija otpornih jedinki. Rase kunića, razmnožavanje, metode gajenja, selekcija i iskorišćavanje kunića. Ekonomski i društveni značaj gajenja konja, poreklo kopitara, rase konja, razmnožavanje konja i odgajanje ždrebadi, metode gajenja i selekcija. Rase pasa i mačaka, metode gajenja i selekcija, razmnožavanje, odgoj štenadi i mačića | |||
Sadržaj praktične nastave | Domestikacijske promene (2). Postupak sa životinjama (4). Procena konstitucije (4) i eksterijera (4), procena stavova i hodova (2), telesna merenja (2). Genetički parametri u stočarstvu (2). Familijarna analiza u selekciji (2). Procena starosti životinja (4). Ocenjivanje na izložbama (4). Identifikacija (2), opisivanje (2) i obeležavanje (2). Matično knjigovodstvo (3). Procena kvaliteta vune i krzna (3). Prikaz biotehnoloških tehnika (2). Poseta izložbi pasa i mačaka (2). Selekcija prema radnim sposobnostima, poseta hipodromu (3). Poseta farmi goveda i centru za VO (4). Poseta farmi svinja (3). Praktična nastava na farmama živine (2). Praktična nastava na farmama ovaca (2) | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
4 | 4 | |||
Metode izvođenja nastave | Teorijska nastava sa interaktivnim učenjem, uz primenu audio- vizuelnih metoda (PowerPoint prezentacije, filmovi), praktične vežbe na klinikama Fakulteta veterinarske medicine, farmama i hipodromu | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 5 | Pismeni ispit | 20 | |
Praktična nastava | 10 | Usmeni ispit | 50 | |
Projekti | ||||
Kolokvijumi | 15 | |||
Seminari |