14I6IO04 - Higijena i tehnologija namirnica animalnog porekla 3
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Higijena i tehnologija namirnica animalnog porekla 3 | |||
Akronim | 14I6IO04 | |||
Studijski program | Veterinarska medicina | |||
Modul | ||||
Tip studija | integrisane akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 12.0 | Status predmeta | izborni | |
Uslovljnost drugim predmetima | nema | Oblik uslovljenosti | ||
Ciljevi izučavanja predmeta | IP4 ima za cilj da produbi znanja i veštine studenata stečene u obaveznom delu studijskog programa i usmeri ih ka ključnim i najsavremenijim aspektima: proizvodnje, kvaliteta, higijenske ispravnosti, analize i kontrole namirnica animalnog porekla. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Studenti treba da poznaju i razumeju principe upravnjanja kvalitetom i kontrole kvaliteta namirnica; da umeju da sprovedu: pregled, procenu tehnoloških karakteristika, kvaliteta, higijenske i zdravstvene ispravnosti i upotrebnjivosti namirnica. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Sistemi za upravljanje i obezbeđenje kvaliteta; standardi ISO i SRPS ISO: Kvalitet namirnica: Uzorkovanje. Priprema uzorka za ispitivanje. Izbor metoda i redosleda ispitivanja. Metode senzorne analize. Kvalitativna i kvantitativna hemijska analiza. Brze metode za mikrobiološko ispitivanje hrane; zakonska regulativa. | |||
Sadržaj praktične nastave | Kontrola proizvodnog procesa klanja stoke i obrade trupa, kontrola proizvodnog procesa prerade mesa, senzorna ocena proizvoda od mesa, senzorna ocena proizvoda od mleka.Izbor, obuka i trening ocenjivača senzornih svojstava. Priprema uzoraka. Metode senzorne analize: . Spektrofotometrijsko određivanje fosfora. TBK-test. TLC-razdvajanje masti. Mikrobioloških metoda analize hrane. | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
4 | 6 | |||
Metode izvođenja nastave | Nastava će biti organizovana u predavaonicama. Teorijska nastava se bazira na predavanjima uz obilno korišćenje ilustrovanog i interaktivnog materijala, kao i arhivirane dokumentacije Katedre. Praktična nastava se održava u laboratorijama Fakulteta i u objektima za klanje životinja i objektima za proizvodnju i preradu mesa i mleka. | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 10 | Pismeni ispit | ||
Praktična nastava | 40 | Usmeni ispit | 30 | |
Projekti | ||||
Kolokvijumi | 10 | |||
Seminari | 10 |